Ο …άγνωστος Πάπας Φραγκίσκος

Ο 76χρονος Αργεντινός, με καταγωγή από το Πεδεμόντιο της Ιταλίας, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α’. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εδώ και 1.300 χρόνια δεν εκλεγόταν Πάπας εκτός Ευρώπης, ενώ για πρώτη φορά αναδεικνύεται Πάπας προερχόμενος από τους Ιησουίτες. Κατά το παρελθόν ο Φραγκίσκος έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τους ιερείς της χώρας του για ηθικά και κοινωνικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο άσκησε δριμεία κριτική στους ιερείς που αρνούνταν να βαπτίσουν παιδιά από άγαμες μητέρες, χαρακτηρίζοντας τους «υποκριτές που απομακρύνουν τον λαό

του Θεού από την σωτηρία». Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό των φτωχών της χώρας του, καθώς έχει βρεθεί αρκετές φορές τις παραγκουπόλεις (villas miserias) της Αργεντινής, με τους κατοίκους τους να τον λατρεύουν και να τον θεωρούν άγιο.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο βρίσκει τον τρόπο προσέγγισης απέναντι στον απλό κόσμο, ακόμα και όσους δείχνουν διστακτικοί. «Η Εκκλησία πρέπει να δείξει το πρόσωπο του ελέους του Θεού», λέει και ξαναλέει, όπου βρεθεί, ενώ κάλεσε τους Αργεντινούς να μην «συνηθίσουν στην φτώχεια» και να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους. Παράλληλα απεχθάνεται την πολυτέλεια και την κατασπατάληση χρημάτων. Απόδειξη της …λακωνικής προσέγγισης που έχει στη ζωή είναι το ότι έζησε για χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα, δεν διαθέτει οδηγό, ούτε καν αυτοκίνητο. Στο Μπουένος Άιρες χρησιμοποιεί το μετρό, ενώ στη Ρώμη κυκλοφορεί με τα πόδια και με τα μέσα μεταφοράς. Όταν χειροτονήθηκε καρδινάλιος (2001), ανάγκασε τους συμπατριώτες του, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει χρήματα για την οργάνωση τελετής στη Ρώμη, να παραμείνουν στην Αργεντινή και να προσφέρουν το ποσό στους φτωχούς.

Όνομα από τον ιδρυτή της Αδελφότητας του Ιησού

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α’ τιμώντας τον Αγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534), σύμφωνα με τους σχολιαστές. Ο Άγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν Βάσκος ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας , ο οποίος έδωσε μαζί με τους «συντρόφους του εν Κυρίω» τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής, όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού τη «συντροφιά του Ιησού». Αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό έργο που τον έφερε στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου και πέθανε το 1552.

Το παρελθόν του κύριου Βεργκόλιο

Ο πάπας Φραγκίσκος, έχει υποστεί, σε νεαρή ηλικία, την αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος. Ο νέος ποντίφικας , στα είκοσι ένα του χρόνια, υπέστη την αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού του πνεύμονα, λόγω σοβαρής μορφής πνευμονία, αναφέρουν οι εφημερίδες «L’ Unita» και «Il Messagero». Ωστόσο, οι ιταλικές εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για την υγεία του Χόργκε Μάριο Βεργκόλιο.

Σε ότι αφορά τα νεανικά του χρόνια, η ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη του ομίλου Mediaset, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζει ότι «σε συνέντευξή του, ο νέος πάπας, έχει αποκαλύψει ότι πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του». H Corriere Della Sera αναφέρει ότι ο πρώτος Λατινοαμερικάνος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όταν ήταν νέος για να μπορέσει να σπουδάσει είχε δουλέψει ως σεκιουριτάς σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας.

Τι λέει ο Τύπος της Γαλλίας και της Αγγλίας για τον «άγνωστο Πάπα»

Ο γαλλικός Τύπος εκφράζει σήμερα την έκπληξή του, αλλά και ερωτηματικά για την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου, του «πάπα από την άκρη του κόσμου», του «πάπα του λαού», όπως τον χαρακτηρίζει. «Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος;», αναρωτιέται ο Ετιέν ντε Μοντετί στην εφημερίδα Le Figaro. «Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;», αναρωτιέται επίσης ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération. «Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε», υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Parisien.

Οι βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου, του πρώτου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας που προέρχεται από την Αμερική, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του για τα νησιά Φόκλαντ (Μαλβίνες για την Αργεντινή). Οι εφημερίδες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Βατικανού να κοιτάξει πέρα από τον Ατλαντικό για να επιλέξει το νέο πάπα, όμως οι εφημερίδες Times και Sun αναφέρονται στις δηλώσεις του ποντίφικα το 2011 όταν ήταν αρχιεπίσκοπος Αργεντινής. Η Sun στο κύριο άρθρο της λέει ότι ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «τα νησιά Μαλβίνες είναι δικά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός σε όσους που έδωσαν τη ζωή τους για τα νησιά αυτά. Είναι η πατρίδα μας, Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή». Επίσης η Sun δημοσιεύει μια φωτογραφία του νέου πάπα να χαιρετά τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με λεζάντα τη φράση «Το χέρι του Θεού», αναφερόμενη στον θρύλο του ποδοσφαίρου Αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είχε βάλει γκολ με το χέρι εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986.

Ο τίτλος των Times είναι: «Ένας πάπας από τον Νέο Κόσμο». «Ο συντηρητισμός του πάπα Φραγκίσκου δεν θα τον εμποδίσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», αναφέρουν οι Times. Η Daily Telegraph τονίζει: «ελπίζουμε ο πάπας Φραγκίσκος, ένα άνθρωπος που φαίνεται τόσο ταπεινός, συμπονετικός και πολυμαθής να αποδειχτεί ικανός να αναζωπυρώσει το χριστιανικό πνεύμα όχι μόνο στο Νέο Κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη». Η Guardian υποδέχεται τον ποντίφικα με τη φράση: «Καλησπέρα Πάπα Φραγκίσκο». «Η εκλογή του πρέπει να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της ανάγκης για ένα νέο διάλογο με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη», γράφει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα