Ανήλικοι ενώπιον του νόμου

Στην πλειοψηφία τους οι υποθέσεις που φτάνουν στη δικαιοσύνη, δεν αφορούν κατ’ ανάγκη παραβατικότητα ανηλίκων, αλλά και περιπτώσεις φυγής από το σχολείο, εξάρτησης από τοξικές ουσίες, εξάρτησης από το διαδίκτυο καθώς και για ψυχικά πάσχοντες ανηλίκους. Με βάση τις καταστάσεις και τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται εισάγονται κατά μέσο όρο εξήντα (60) αιτήματα ανά εβδομάδα. Οι αριθμοί αποτυπώνουν – εν μέσω οικονομικής κρίσης- το μέγεθος του προβλήματος: Το έτος 2011 σχηματίστηκαν 677 τέτοιοι φάκελοι και 874 φάκελοι και το έτος 2012.

Επίσης το Τμήμα Ανηλίκων δέχεται καταγγελίες φορέων

(«Χαμόγελο του Παιδιού», Ένωση «Μαζί για το παιδί») για παιδιά που υφίστανται σωματική, λεκτική, σεξουαλική κακοποίηση κ.λπ. και, με αφορμή αυτές, διατάσσεται αμέσως κοινωνική έρευνα, ώστε να αποφασιστεί τυχόν άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το περιβάλλον, αφαίρεση της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Τμήμα Ανηλίκων έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων νομοθετικές προτάσεις που τείνουν στην καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που αναδεικνύονται από την καθημερινή πρακτική και στη βέλτιστη εφαρμογή της νομοθεσίας. Το περασμένο έτος, μάλιστα, η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών ολοκλήρωσε και διατύπωσε από κοινού με την Εισαγγελία Ανηλίκων του Παρισιού και τις αρμόδιες για την προστασία της ανηλικότητας αρχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «REVENI», κοινή πρόταση για τη μεταχείριση των ασυνόδευτων αλλοδαπών με ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Για το έτος 2013, το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει συγκεκριμένους στόχους για:

α) Tη νομοθετική κατοχύρωση της προστασίας των ψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών κ.ά. που εμπλέκονται με ζητήματα προστασίας Ανηλίκων, ώστε να μην απειλούνται με διώξεις κατά την άσκηση του έργου και τη διατύπωση του επιστημονικού τους συμπεράσματος.

β) Την εφαρμογή στην πράξη προβλεπόμενων στον Ποινικό Κώδικα αναμορφωτικών μέτρων (κοινωφελής εργασία ανηλίκων, ανάθεση της επιμέλειάς τους σε ανάδοχες οικογένειες μέσω της υπογραφής σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ κ.λπ.) και την προώθηση του Μητρώου Αναδόχων Οικογενειών.

γ) Την οργάνωση δημόσιας συζήτησης για την ανάγκη δημιουργίας ενός «Εθνικού Κέντρου διάγνωσης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».

δ) Την ανάγκη σύστασης ειδικής επιτροπής για την εποπτεία των κλειστών ιδρυματικών πλαισίων παιδικής προστασίας.

ε) Την ανάπτυξη πρωτοκόλλων συνεργασίας με φορείς όπως η Μονάδα Εφηβικής Υγείας και το τμήμα Μητέρων του 18 ΑΝΩ.

στ) Την οργάνωση της στατιστικής για την συστηματική αποτύπωση των δεδομένων και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων που αφορούν την ελληνική κοινωνία, ώστε να χαραχτεί προσαρμοσμένη σε αυτά ευρύτερη πολιτική κ.λπ.

ζ) Την πλαισίωση του Εισαγγελέα με σώμα Επιτρόπων προκειμένου για την αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν στην Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα