Νέος Κώδικας, ίδια φοροδιαφυγή

Δεν συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής αρκετές διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ο οποίος αντικαθιστά τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.). Συγκεκριμένα, συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ θα  εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου. Το όριο που ισχύει σήμερα είναι 1.500 ευρώ. Το μέτρο όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν βοηθάει στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μάλιστα αναφέρουν ότι η πρόταση που είχε γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου ήταν η μείωση του ανωτέρω ποσού στα

500 ευρώ προκειμένου να ελέγχονται οι συναλλαγές ηλεκτρονικά πρόταση που απορρίφθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο νέος  Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Στα εκδιδόμενα από τις τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, παραστατικά στοιχεία πάσης φύσεως εισπράξεων ή πληρωμών μετρητοίς, για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων ή κοινοπραξιών ποσού άνω των 12.000 ευρώ, θα  αναγράφεται και ο ΑΦΜ του συναλλασσομένου. Σε περίπτωση αλλοδαπού φυσικού προσώπου θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας.

-Στις επιταγές που εκδίδονται για την εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού, θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του εκδότη, του εκάστοτε οπισθογράφου καθώς και του  τελευταίου  κομιστή   που  εισπράττει  αυτήν. Επίσης, αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Φ.Μ. του εκδότη της επιταγής που προσκομίζεται για εξόφληση οφειλής προς το Δημόσιο ανεξαρτήτως ποσού.

-Χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου, η οποία υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών.

-Καταργείται, υπό προϋποθέσεις, η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

- Τα φυσικά πρόσωπα, που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, απαλλάσσονται (με ορισμένες εξαιρέσεις) από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής, ανεξαρτήτως του ύψους των ακαθαρίστων εσόδων που προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών.

-Αλλάζουν οι κατηγορίες βιβλίων και θα διακρίνονται πλέον σε απλογραφικά (νυν Β’ κατηγορίας) για ετησία ακαθάριστα έσοδα μέχρι 1.500.000 ευρώ, και σε διπλογραφικά (νυν Γ’ κατηγορίας), για υψηλότερα έσοδα.

-Οι εκμεταλλευτές ξενοδοχείου, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, πάρκινγκ, καθώς οι γιατροί και οδοντίατροι, μέχρι την έκδοση του φορολογικού στοιχείου, για το οποίο έχουν υποχρέωση, θα αναγράφουν τα στοιχεία των πελατών τους χειρόγραφα σε θεωρημένα έντυπα ή επί μηχανογραφικής τήρησης, με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης. Η ισχύς της ρύθμισης παύει την 1.1.2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα