Τα «ναι» και τα «όχι» της ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Καίτοι η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία επί του Μνημονίου 3 και «ναι» στον προϋπολογισμό, έγινε αποδεκτή από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με ευρεία πλειοψηφία (υπερψηφίστηκε από 77 μέλη του οργάνου, υπήρξαν 6 «λευκά» και 26 μέλη τάχθηκαν υπέρ του «ναι σε όλα»), η σημερινή ψηφοφορία

θα αποτελέσει τεστ συνοχής για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης, βεβαίως, έχει φροντίσει ήδη από προχθές, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», να «απελευθερώσει» τους βουλευτές του, υπενθυμίζοντας ότι «η έννοια της κομματικής πειθαρχίας δεν υπάρχει στο καταστατικό της ΔΗΜΑΡ» και πως «είναι θέμα του κάθε βουλευτή να σεβαστεί συλλογικές αποφάσεις που έχουν προκύψει από ευρεία πλειοψηφία».

Ποιοι το σκέφτονται

Έτσι, τουλάχιστον 5 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σκέφτονται να παρεκκλίνουν της κομματικής γραμμής και να μην αρκεστούν στο να δηλώσουν «παρόντες» στην ψηφοφορία. Ο προβληματισμός μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ αφορά και βουλευτές που θέλουν να καταψηφίσουν τα μέτρα, αλλά και συναδέλφους τους, οι οποίοι θεωρούν ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να σηκώσει το βάρος και να ολοκληρώσει το μεγάλο βήμα που έκανε, όταν πήρε την απόφαση να στηρίξει και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας». Με αυτά, εξάλλου, τα λόγια, ο βουλευτής Β’ Αθήνας, Γρηγόρης Ψαριανός, τάχθηκε, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, υπέρ του «ναι σε όλα», προειδοποιώντας τον Φώτη Κουβέλη ότι «το παρών δεν σημαίνει τίποτα, αν όλοι οι βουλευτές ψηφίσουν παρών δε θα πάρουμε τη δόση και θα καταστραφεί η χώρα». Ο κ. Ψαριανός, μάλιστα, επανήλθε χθες. Αν και δήλωσε αποφασισμένος, στην ιστοσελίδα nocomments.gr, να τηρήσει την κομματική γραμμή, προανήγγειλε ότι… θα τη σπάσει, αν προλάβει να το κάνει κάποιος άλλος συνάδελφός  του από τη ΔΗΜΑΡ. «Θα δηλώσω παρών, αν όλοι σεβαστούν το παρών. Αν κάποιος ψηφίσει διαφορετικά, τότε κι εγώ θα ψηφίσω ναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαριανός. Παράλληλα, τη θετική ψήφο φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, και ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Γιάννης Πανούσης, αλλά και ο βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου. Μάλιστα, σε απανωτές ραδιοφωνικές παρεμβάσεις του, ο κ. Οικονόμου δεν έχει κρύψει τη διαφωνία του με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Στον αντίποδα, ειλημμένη είναι η απόφαση του Οδυσσέα Βουδούρη, αλλά και του Πάρι Μουτσινά, να καταψηφίσουν σήμερα το πολυνομοσχέδιο του Μνημονίου 3. Εξάλλου, χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι δύο βουλευτές όχι μόνο δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους, αλλά ουσιαστικά τις προανήγγειλαν. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι αν ο κ. Βουδούρης (που εκλέγεται επίσης στη Β’ Αθήνας, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, αλλά θα κληθεί από τον κατάλογο να ψηφίσει νωρίτερα από τον κ. Ψαριανό, λόγω αλφαβητικής σειράς) όντως καταψηφίσει, τότε ανοίγει ο δρόμος προκειμένου ο Γρηγόρης Ψαριανός να πει «ναι σε όλα».
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, λοιπόν, ο Φώτης Κουβέλης θα έχει σήμερα «διαρροές

Keywords
Τυχαία Θέματα