Μόντρεαλ: Ο δήμος όζει σκανδάλων!

Καλοκαίρι πάλι στο Μόντρεαλ και οι δρόμοι είναι σπασμένοι, ανοιχτοί, ξεκοιλιασμένοι καθώς οι μπουλντόζες και τα φορτηγά προσπαθούν να μπαλώσουν τις τρύπες που άφησε ο χειμώνας με την αυξομείωση της θερμοκρασίας. Το Μόντρεαλ, που θα περίμενε να ζεί αυτή την εποχή το απόγειό του με τα φεστιβάλ της τζάζ, του γέλιου και του ξεφαντώματος, αιμορραγεί με τους δρόμους του να υπόκεινται στις πρόχειρες επιδιορθώσεις των δημοτικών έργων καθημερινά και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η πόλη κυριολεκτικά υποφέρει από ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι πρόχειρων επιδιορθώσεων, που κρατάνε

ως τον επόμενο μόλις χειμώνα.

Κι όμως αυτοί οι ταλαίπωροι δρόμοι του Μόντρεαλ, που σπάζουν τις ρόδες των αυτοκινήτων με τις τεράστιες τρύπες τους στις κεντρικές αρτηρίες, έχουν κοστίσει από 30-50% περισσότερο από ό,τι οι δρόμοι του γειτονικού Οντάριο ή της γειτνιάζουσας Νέας Υόρκης, που υφίστανται τις ίδιες ακριβώς συνθήκες ακραίας μεταβολής θερμοκρασιών.

Οπως , έχει αποδειχθεί από τις ακροάσεις στην επιτροπή Σαρμπονό, όλα τα δημόσια/δημοτικά έργα του δήμου του Μόντρεαλ αλλά και του ομόρου δήμου του Λαβάλ (είναι σε μέγεθος η δεύτερη πόλη του Μητροπολιτικού Μόντρεαλ), αποτελούν τον κόμβο συνάντησης ενός τεράστιου σκανδάλου μιζών και εκβιασμών, που οδήγησε μέσα στη διάρκεια του χειμώνα 2012-2013 στις αλυσιδωτές παραιτήσεις δύο δημάρχων στην πόλη του Μόντρεαλ (Ζεράλντ Τραμπλαί και Μάικλ Απλμπομ) καθώς και στην παραίτηση και σύλληψη του δημάρχου του Λαβάλ, Ζίλ Βαγιανκούρ.

Ο Ζεράλντ Τραμπλαί παραιτήθηκε μετά από έτη σκανδαλολογίας που, με την πάροδο του χρόνου, έσφιγγαν ασφυκτικά τον Δήμαρχο. Οι πιο κοντινοί συνεργάτες τουΤραμπλαί είχαν αναγκασθεί να φύγουν με ποινικές διώξεις εναντίον τους ή είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά σε μια ανάκριση που συνεχίζεται από την επιτροπή Σαρμπονό.

Στην πολιτική του Δήμου ο Ζεράλντ Τραμπλαί εισήλθε νικητής το 2001 και έφυγε ταπεινωμένος το Νοέμβριο του 2012, αναγκασθείς να δώσει εξηγήσεις στην επιτροπή Σαρμπονό που εξετάζει ακόμη μάρτυρες για τις μίζες στα δημοτικά έργα.

Η παραίτηση του Τραμπλαί έφερε στο δημοτικό θώκο τον Μάικλ Απλμπομ, ο οποίος δημιούργησε παρασκηνιακές ανατροπές στο κόμμα του για πάρει τη θέση του προκατόχου του , υποσχόμενος κάθαρση και διαφάνεια στο δήμο. Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώτος αγγλόφωνος δήμαρχος του Μόντρεαλ συνελήφθη από την αστυνομική ομάδα κατά της διαφθοράς με 14 κατηγορίες μεταξύ των οποίων:Απάτη εναντίον της κυβέρνησης, Απιστία, Σκευωρία και Δημοτική Διαφθορά.

Βεβαίως, προηγήθηκε η θεαματική επίσης σύλληψη του Ζίλ Βαγιανκούρ δημάρχου του Λαβάλ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλη στην περιοχή του ευρύτερου Μοντρεάλ, ο οποίος συνελήφθη στις 9/5/2013 μαζί με άλλα 37 άτομα με πολλαπλές κατηγορίες για διαφθορά και γκαγκστερισμό.

Εναντίον του πρώην δημάρχου απαγγέλθηκαν 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συνωμοσία, απάτη, αθέμιτη επιρροή, παραβίαση της εμπιστοσύνης και γκαγκστερισμός.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ήταν η πρώτη φορά που απαγγέλλεται σε πολιτικό πρόσωπο η κατηγορία του γκαγκστερισμού, που συνήθως χρησιμοποιείται γιά το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Βαγιανκούρ υπηρέτησε ως δήμαρχος στην πόλη του Λαβάλ επί 23 χρόνια προτού αναγκασθεί σε παραίτηση τον περασμένο Νοέμβριο μέσα σε κλίμα κατηγοριών για ανάμειξή του σε σκάνδαλα διαφθοράς σχετικά με την ανάθεση δημοσίων έργων στο δήμο του Λαβάλ.

Ετσι λοιπόν καθώς περνάω τα σπασμένα οδοστρώματα του Μόντρεαλ, δεν παύει ο νούς μου να γυρίζει στο γαϊτανάκι της διαφθοράς, που φούσκωνε τους προϋπολογισμούς των δημοτικών έργων χωρίς να παραδίδονται ποτέ άρτιοι δρόμοι στην πόλη του Μοντρεάλ.

Και συνειδητοποιώ ότι ελήλυθεν η ώρα να νομοθετήσει η Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ περιορισμό στη θητεία των δημάρχων ανά τις πόλεις της επαρχίας. Δύο τετραετίες είναι αρκετές για να φανεί η πολιτική ενός δημάρχου στην εικόνα της κάθε πόλης.

Η παραμονή στην εξουσία γεννάει επικίνδυνες διασυνδέσεις και διαπλοκές με τα κάθε είδους συμφέροντα, όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα, που εξεφτέλισαν το Μόντρεαλ και το Λαβάλ διεθνώς.

Ωσπου να δώ αυτή τη νομοθετική ρύθμιση από την Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ, όσα χρόνια θα κυκλοφορώ σε μπαλωμένους δρόμους θα αναθεματίζω τα άνομα συμφέροντα και τη διαπλοκή στη δημοτική εξουσία!!!

*Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα