Μικρά περιθώρια αλλαγών για την ανακεφαλαιοποίηση

08:53 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

«Μην περιμένετε μεγάλες αλλαγές» το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε στις διοικήσεις των τραπεζών από την κυβέρνηση και την τρόικα μετά τις παρεμβάσεις τραπεζικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες που ζητούσαν αλλαγές στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξέφρασε την ενόχλησή της προς τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μια μέρα πριν την αντικατάστασή της σε συνέντευξη τύπου έγιναν δηλώσεις

από μέλη της διοίκησης που υποστήριζαν την ανάγκη αλλαγών στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικές αλλαγές στο νόμο που έχει συμφωνηθεί, ψηφιστεί και αποτελεί μέρος του μνημονίου δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Περιθώριο υπάρχει για μικρές τεχνικής υφής αλλαγές οι οποίες όμως δεν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα του εγχειρήματος.

Σε ότι αφορά την χρονική μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα εξετάζεται αλλά με πολλές επιφυλάξεις. Με εξαίρεση την Εθνική, που λόγω της συγχώνευσης με την Eurobank αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση, και η οποία θα μπορούσε να λάβει μια παράταση, η τρόικα δεν βλέπει κανένα λόγο μετάθεσης για τις άλλες δυο συστημικές τράπεζες. Στην καλύτερη περίπτωση να δοθεί στην μια εκ των δυο (Alpha ή Πειραιώς) μια μικρή παράταση λίγων εβδομάδων ώστε να μην συμπέσουν δυο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου στο ίδιο διάστημα.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξουν δραστικές λύσεις στο θέμα των αρνητικών καθαρών θέσεων είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν οι περισσότερες τράπεζες την πλήρη κρατικοποίησή τους. Όπως το έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα πρώην μέλος του ΤΧΣ «είναι σαν να ζητάμε από το επενδυτή να βάλει σήμερα 100 ευρώ για να αποκτήσει κάτι που την επόμενη ημέρα θα έχει αξία 50 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τέτοιοι επενδυτές».

Ο λόγος είναι ότι μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου οι μέτοχοι καλούνται να καλύψουν και τα «σπασμένα» που δημιούργησαν το PSI και η επαναγορά των ομολόγων. Συνολικά οι μέτοχοι θα πρέπει εκτός από τα αναγκαία κεφάλαια να καλύψουν και ζημιές ύψους 11,8 δισ. ευρώ για να επανέλθουν σε βιώσιμο επίπεδο. Έτσι για να διαθέτουν, το Δεκέμβριο του 2014, ελάχιστο όριο κεφαλαίων ύψους (συνολικά για τις τέσσερις συστημικές) ύψους 15,69 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν …27 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα