Μεταξύ αυτοδυναμίας και… «μεγάλου συνασπισμού» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη, στο εσωτερικό του κόμματος αναπτύσσονται διάφορες αναλύσεις για την «επόμενη μέρα» των Ευρωεκλογών, αλλά και στην απάντηση που θα πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από την επαύριο της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου,

έχει υιοθετήσει μία πιο «ανοιχτή» πολιτική συμμαχιών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, έδωσε μάχη με το μισό κόμμα του ώστε η Κουμουνδούρου να μην απευθύνεται μόνο στ’ αριστερά της, ενώ δεν έχε κρύψει ότι δεν τον αφήνουν αδιάφορο οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Στην ίδια γραμμή κινούνται πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κ.α., σε αντίθεση με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη που θεωρεί «καταστροφή» το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κόμματα που βρίσκονται «στα δεξιά του», με όρους συμβατικής πολιτικής γεωγραφίας.

Αυτοδυναμία

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στις επόμενες εθνικές εκλογές, οψέποτε κι αν αυτές γίνουν, ζητώντας από τους πολίτες να του δώσουν «ισχυρή εντολή» και θέτοντας ως στόχο την αυτοδυναμία. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, θεωρείται κοινός τόπος στην Κουμουνδούρου ότι η αυτοδυναμία είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος και θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με το σενάριο μίας μη μονοκομματικής κυβέρνησης –με ό,τι υποχωρήσεις αυτό συνεπάγεται.

Παρέμβαση Παππά

Ήδη, χθες, ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην Real News, έθεσε ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία, παραδεχόμενος πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε «θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και «δεξιές στροφές» και υποχωρήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Βεβαίως, αυτή η αποστροφή του λόγου του κ. Παππά, διαβάζεται με διττό τρόπο: εκτός από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τους πολίτες αυτοδυναμία, επί της ουσίας ο Νίκος Παππάς παραδέχθηκε πως σε περίπτωση συνεργασιών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί των διακηρύξεων και των υποσχέσεών του…

Το στόχο της αυτοδυναμίας θέτει ως –μόνη προϋπόθεση- και ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, Γιάννης Μηλιός, ο οποίος, με άρθρο του στην «Αυγή», επί της ουσίας υποστηρίζει ότι αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει δεύτερες εκλογές «με ακόμη ισχυρότερο δίλημμα», όπως υποστηρίζει. Μάλιστα, προεξοφλεί ότι αν το κόμμα του χρειαστεί να κάνει κυβέρνηση με άλλα κόμματα, αυτό θα σημάνει εκπτώσεις στο πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του.

Νευρικότητα για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τους πολίτες «ισχυρή εντολή», στην Κουμουνδούρου προκαλεί νευρικότητα και εκνευρισμό κάθε συζήτηση περί «μεγάλου συνασπισμού». Γι’ αυτό και χθες, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού ως ένα ενδεχόμενο «αν δώσει τέτοια εντολή ο λαός». Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν –όχι με ιδιαίτερη… χαρά- ότι στη ΝΔ συζητείται ήδη το εν λόγω σενάριο, αφού χθες εμφανίστηκε θετική στον «μεγάλο συνασπισμό» και η «γαλάζια» βουλευτής, Φωτεινή Πιπιλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα