Άγονος ο διαγωνισμός για την «μικρή ΔΕΗ» αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις

«Εάν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, ο διαγωνισμός θα αποβεί άγονος», προειδοποιούν, με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα να έχει φροντίσει οι προϋποθέσεις, από το τίμημα και τις εργασιακές σχέσεις ως το επενδυτικό πρόγραμμα, να είναι τόσο αυστηρές ώστε οι όποιοι ενδιαφερόμενοι να είναι μόνο στρατηγικοί επενδυτές στον χώρο της ενεργειακής αγοράς.

Στο παρασκήνιο, όταν την προηγούμενη Δευτέρα, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θέτοντας

μία σειρά από νέες απαιτήσεις στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ», στελέχη της ΝΔ αντέδρασαν, σημειώνοντας ότι με αυτές το πλαίσιο γίνεται πολύ «σφιχτό» και περιορίζονται οι πιθανότητες ενδιαφέροντος για την αγορά του 30% του πακέτου. Υπό το επιχείρημα όμως ότι μόνο έτσι θα είναι σοβαρή η όποια προσφορά και δεν θα μπορούν εύκολα να μπουν στο στόχαστρο κατηγοριών για «ξεπούλημα» της δημόσιας επιχείρησης, δέχθηκαν (όπως έχει ήδη γράψει το Matrix24.gr) σειρά προτάσεων, από τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων, ως το δικαίωμα τοπικών κοινωνιών να χρησιμοποιούν τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Δέχθηκαν ακόμα στο 30% των πελατών της ΔΕΗ να είναι «καλοί και κακοί» πελάτες και τα κοινωνικά τιμολόγια να μείνουν ως έχουν, η τιμή πώλησης να είναι πραγματική και όχι χρηματιστηριακή, τα χρήματα από την πώληση του 30% να πάνε στην μεγάλη ΔΕΗ και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση να περάσει από τη Βουλή για ενημέρωση κ.ο.κ.

Εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα δημιουργηθεί άμεσα μία νέα, βιώσιμη ανταγωνιστική εταιρία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για υγιή ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την χώρα, στο ΠΑΣΟΚ στέλνουν τώρα ένα σαφές μήνυμα ότι ...δεν θα δεχθούν κάτι λιγότερο από τα συμφωνηθέντα. Για την ακρίβεια, υποστηρίζουν πως εφόσον αυτά δεν τηρηθούν, ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Και τότε, η ΔΕΗ θα βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν.

Μόνο που όλα αυτά, συμβαίνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα ...μπλακ άουτ, που «υπόσχονται» συνδικαλιστές του χώρου, με πρώτο και καλύτερο ένα παλιό γνώριμο της Χαριλάου Τρικούπη, που τώρα έχει αλλάξει στρατόπεδο. Τον Νίκο Φωτόπουλο...

Keywords
Τυχαία Θέματα