ΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡ

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη συνεδρίαση του Euroworking group θα περάσουν τις επόμενες ημέρες στη ΔΗΜΑΡ, καθώς προσδοκούν μία σοβαρή βελτίωση στα εργασιακά, που θα τους επιτρέψει να άρουν τις αντιρρήσεις τους και να αποκλιμακώσουν την μείζονα κυβερνητική κρίση.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εχθές βράδυ, όταν τελείωσε η μαραθώνια και δραματική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ,

ήταν σαφές ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαπιστώσει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει πίσω ο Φώτης Κουβέλης στις αντιρρήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, έχει «κλειδώσει» η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να δηλώσουν οι βουλευτές της «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία επί των μέτρων.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, δεν έχουν πια ψευδαισθήσεις: αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αποκλείεται να κάνει πίσω, αν δεν υποχωρήσει η τρόικα στο Euroworking group, ενώ επίσης αποκλείεται να «διευκολυνθεί» η ΔΗΜΑΡ, με το διαχωρισμό του πακέτου των εργασιακών σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Έτσι, χθες, με την ομόφωνη ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, η ΔΗΜΑΡ δεν απευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κατευθείαν στους ευρωπαίους εταίρους και την τρόικα, ζητώντας τους να μην επιμένουν «σε αξιώσεις που καταργούν δικαιώματα και κεκτημένα των εργαζομένων της πατρίδας μας». Παράλληλα, στην ίδια απόφαση, η ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε ότι επιμένει στην άρνησή της να ψηφίσει τα εργασιακά -και άρα, το συνολικό πακέτο των μέτρων, αφού θα εισαχθούν όλα στη Βουλή ως ένα άρθρο.

Φύλλο συκής

Αν και το κλίμα εντός ΔΗΜΑΡ είναι συγκεχυμένο, καλά πληροφορημένες πηγές του matrix24.gr επιμένουν ότι αν υπάρξει μία κίνηση καλής θέλησης από την τρόικα, θα δοθεί στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη η κατάλληλη δικαιολογία να αποσύρει τις ενστάσεις του, χωρίς να διασυρθεί. Μάλιστα, η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ήδη στο Μαξίμου πως, αν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Π. Τσακλόγλου πάρει κάποια βελτίωση επί των εργασιακών, τότε «η στάση του κόμματος θα εκτιμηθεί από την αρχή, όπως και τα νέα δεδομένα». Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν διευκρινίζουν αν για τη ΔΗΜΑΡ θα θεωρηθεί «σοβαρή βελτίωση» η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, κάτι που φέρεται να «παλεύει» ο κ. Τσακλόγλου.

Παράλληλα, σήμερα αλλά και εντός του σαββατοκύριακου, αναμένεται να συνεχιστούν και οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ ΔΗΜΑΡ και Μαξίμου, αφού ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Δημήτρη Χατζησωκράτη και Δημήτρη Σταμάτη παραμένει ανοιχτός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, αν τελικά η συμφωνία για τα εργασιακά μείνει ως έχει, τότε η ΔΗΜΑΡ θα επιλέξει το «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία, ελπίζοντας ότι με τη μετέπειτα θετική ψήφο των βουλευτών της στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, θα επαναβεβαιώσει τη στήριξή της σε αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα