Η ΕΛΛΑΔΑ «ΚΑΙΓΕΤΑΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ – Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Προθεσμία λίγων ημερών έδωσαν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, καθώς η συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται στον «αέρα».  Η Ελλάδα «καίγεται» για τη δόση. Πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη που αγγίζουν τα 8 δισ., έντοκα 6,6 δισ. ευρώ, αλλά και εισφορά 450 εκατ. ευρώ υπέρ ESM!!!

Του Βαγγέλη

Δουράκη

Τα «φώτα» έχουν πέσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την προσεχή Δευτέρα, οπότε και οι δανειστές μας αναμένουν τα νέα για το εάν έχει «κλείσει» τα «πακέτο» ή όχι.. Αν ο Πάνος Τσακλόγου πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων πάει με «γεμάτα χέρια», τότε την Τετάρτη θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να προεγκριθεί η δόση των 31,5 δισ.

Μέχρι τότε, όμως, η ελληνική πλευρά θα βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» αφού οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται: Έντοκα γραμμάτια ύψους 6,6 δισ. ευρώ λήγουν μέσα στο Νοέμβριο.  Πιο συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας και ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ δώδεκα μέρες μετά το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τρίμηνα έντοκα αξίας 5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 21 Νοεμβρίου.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πιεστική για την κυβέρνηση αφού μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί και το υπόλοιπο μισό της δόσης που χρωστά η Ελλάδα στον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM).
Η χώρα μας έχει ήδη καταβάλλει τα 450 εκατ. από τον Ιούνιο και απομένουν αλλά 450 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον ESM.  Για να μπορέσει η Αθήνα να δώσει αυτό το ποσό θα πρέπει πρώτα να πάρει την βοήθεια των 31,5 δισ. ευρώ από την Τρόικα.

Τον Δεκέμβριο το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει άλλη  μία υποχρέωση και η οποία έχει να κάνει με το ομόλογο του ΟΣΕ αξίας 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον συγκεκριμένο μήνα.  Το συγκεκριμένο ομόλογο βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι λήξεις αυτών των τίτλων κάνουν ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τρίτους να αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα, καθώς μέχρι την Δευτέρα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον) θα προσπαθήσουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση για τα θέματα που τους χωρίζουν και αφορούν κυρίως στις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, αλλά εμμέσως και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διάλυση των εργοδοτικών οργανώσεων. Φάνηκε όμως να δέχονται πως, όποια λύση και αν επιλεγεί τελικώς στα παραπάνω ζητήματα, θα πρέπει ο εφαρμοστικός νόμος να έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί σε ένα άρθρο μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα