Με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή η αύξηση της Eurobank

Ποσό 750 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank θα καλύψει στρατηγικός επενδυτής. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκηση της τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η συνολική αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και πέραν του στρατηγικού επενδυτή τα υπόλοιπα 1,25 δις. ευρώ θα καλυφθούν από το ευρύ επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα

αλλά κυρίως το εξωτερικό. Στόχος είναι το σύνολο της αύξησης να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια ενώ το ΤΧΣ θα συμμετέχει στη διαδικασία μόνο αν υπάρξουν ακάλυπτα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα τρέξουν δυο παράλληλες διαδικασίες. Η μια θα αφορά τον στρατηγικό επενδυτή και η δεύτερη τους επενδυτές. Σε ότι αφορά το στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού εξετάσουν τα δεδομένα, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Εν συνεχεία όσοι συμμετέχουν θα κληθούν να υποβάλλουν τελική δεσμευτική προσφορά και όποιος από τους συμμετέχοντες προσφέρει την υψηλότερη τιμή ανά μετοχή θα αποκτήσει το στρατηγικό πακέτο, καλύπτοντας το 37,5% της αύξησης κεφαλαίου. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του στρατηγικού πακέτου τέσσερα fund μεταξύ αυτών η Fairfax -που ήδη έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας-, το επενδυτικό σχήμα Apollo καθώς και fund συμφερόντων του γνωστού επενδυτή George Soros.

Σε ότι αφορά το κομμάτι της αύξησης που θα καλυφθεί από το ευρύ κοινό -περίπου 1,25 δισ. ευρώ- θα ακολουθεί η κλασική διαδικασία.

Ωστόσο για να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου απαιτούνται σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το νέο πλαίσιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Το σημερινό πλαίσιο αφορούσε αποκλειστικά την ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι που προέβλεπε την κάλυψη των μεγάλων απωλειών που προκάλεσε το PSI και καθόριζε την ελάχιστη αποδεκτή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αυξήσεις. Ωστόσο ο νόμος αφορούσε αποκλειστικά τις τότε συνθήκες και δεν μπορεί με αυτό να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου στις τράπεζες όπου μετέχει το ΤΧΣ. Σύμφωνα με στελέχη της Eurobank και του ΤΧΣ η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου πρέπει να γίνει άμεσα εντός των επομένων εβδομάδων και σίγουρα πριν το τέλος του έτους προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου τον Ιανουάριο του 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό όλη την απαραίτητη προεργασία και ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί έγκαιρα.

Σημείο τριβής φαίνεται ότι παραμένει η απαίτηση μελών του ΤΧΣ να υπάρξει μια νομοθετική κάλυψη για το γεγονός ότι η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου με την οποία το ΤΧΣ απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο της Eurobank. Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις το ενδεχόμενο νομικών περιπλοκών και ο φόβος αναζήτησης ευθυνών μπορεί να αποθαρρύνει μέλη του ΤΧΣ να συγκαταθέσουν στη διαδικασία. Πάντως πολλοί υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους κάλυψη δεν μπορεί να σταθεί νομικά ενώ είναι πολύ δύσκολο πολιτικά η κυβέρνηση να ζητήσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μια τέτοιου είδους ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα