Κυβέρνηση Σαμαρά εναντίον... κυβέρνησης Σαμαρά

Μάχη με τον... προηγούμενο εαυτό της φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η «διεύρυνση» του σχήματος με στελέχη της λαϊκής δεξιάς αλλά και της κεντροαριστεράς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, δοκιμάζει τις κυβερνητικές αντοχές καθώς οι «νέοι» εμφανίζονται να επιδιώκουν το «ξήλωμα» των επώδυνων μέτρων που προωθήθηκαν την τελευταία διετία.

Συνεπικουρούμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος λόγω της εσωτερικής αμφισβήτησης

μοιάζει να αναλαμβάνει ρόλο... αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση προς αναζήτηση του... προοδευτικού προσήμου, ο κ. Λοβέρδος έχει ξεκινήσει μία αντιπαράθεσε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους διοικητικούς υπαλλήλους, η οποία δεν αφορά μόνον στις αντιλήψεις των δύο στελεχών αλλά στην αποφασιστικότητα ή μη του νέου σχήματος να επιμείνει στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, εμφανίστηκε χθες στις διαβουλεύσεις για το ζήτημα των διοικητικών να προτείνει λύσεις που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οδηγούν σε «ξήλωμα» ή ακόμη και σε ακύρωση της διαδικασίας κινητικότητας και των απολύσεων, που συνιστά δέσμευση της χώρας έναντι της τρόικας.

Εν τέλει, η λύση δόθηκε με το να μην δοθεί λύση. Τουλάχιστον, όχι άμεσα. Η νομοθετική παράταση της 8μηνης διαθεσιμότητας των πρώτων 341 διοικητικών υπαλλήλων, που κανονικά έληγε την Κυριακή και άρα... τη Δευτέρα απολύονταν, δίνει χρόνο στους δύο κυβερνητικούς εταίρους να αναζητήσουν μία συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και, κυρίως, θα είναι αποδεκτή από την τρόικα που βλέπει με ανησυχία τη νέα κυβέρνηση να φλερτάρει με την άρνηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Και δεν είναι μόνον το ζήτημα της κινητικότητας. Την ίδια στιγμή, η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επιτίθετο, μέσω δημοσίευσής της σε ιστοσελίδα, στους απανταχού... «τεχνοκράτες» της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας τα βέλη της στο Χάρη Θεοχάρη, αν και δεν είναι λίγοι όσοι θυμήθηκαν πώς και ο νέος υπουργός Οικονομίας Γκ. Χαρδούβελης... «τεχνοκράτης» είναι.

Ωστόσο, η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος – στοιχείο που βαραίνει στη δημόσια άποψη που διατυπώνει – προχώρησε ένα ακόμη βήμα, ακυρώνοντας στην πράξη την εργαλειοθήκη με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, για την ψήφιση των οποίων η κυβέρνηση... έφτυσε αίμα. Ιδού τί έγραψε η κ. Βούλτεψη: «Η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που περιλάμβανε τις γνωστές ρυθμίσεις για το ψωμί και το γάλα που παραλίγο να ρίξουν την κυβέρνηση (οπότε δεν θα εφαρμόζονταν ούτε τα σωστά) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τεχνοκρατικού δημιουργήματος, που υιοθέτησαν πολιτικοί, διότι οι τεχνοκράτες τους διαβεβαίωσαν ότι θα έπεφταν οι τιμές. Φυσικά, οι τιμές δεν έχουν πέσει – αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί. Οπότε, ας θυμηθούμε για άλλη μια φορά την περίφημη ρήση του Πομπιντού, που είχε πει ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι με προορισμό την καταστροφή: Ο ευχάριστος με τις γυναίκες, ο γρήγορος με τα τυχερά παιχνίδια και ο σίγουρος με τους τεχνικούς».

Τα σχόλια Βούλτεψη προκάλεσαν την οργή συνεργατών του πρώην υπουργού Αναπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος πάντως, προσώρας, επιλέγει να μην απαντήσει. Ωστόσο, η εικόνα της νέας κυβέρνησης προκαλεί προβληματισμό για την κατεύθυνση που θα έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, που συνιστούν και προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους ή υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος θα πατήσει φρένο και θα αναζητήσει τρόπο αποφυγής των δύσκολων αποφάσεων;

Κάποια μέλη της, και από τα δύο κόμματα, δείχνουν ήδη σαφείς διαθέσεις να ξηλώσουν αρκετά απ' όσα έγιναν. Έστω κι αν ο κ. Σαμαράς εξήρε, μπροστά στις κάμερες, τις επιτυχείς μεταρρυθμιστικές μάχες του Αδωνι Γεωργιάδη, χωρίς βέβαια αυτές οι, κατά τον Πρωθυπουργό, επιτυχίες να τον διατηρήσουν εντός κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα