ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Ο κύριος Νταβούτογλου

Πάνε πολλά χρόνια που το ζήτημα του κύρους της Ελλάδας έναντι στον  αιώνιο εχθρό που λέγεται Τουρκία όχι μόνο έχει καταβαραθρωθεί, αλλά  η υποτέλεια της ελληνικής πλευράς έχει φτάσει σε ένα σημείο  φοβικού συνδρόμου που θα πρέπει να αφήνει έκπληκτη ακόμα και την πατρίδα του ίδιου του Νταβούτογλου. Τι θέλουμε να πούμε; Σε όλα τα πεδία όπου διεκδικήσαμε κάτι σοβαρό με αντίπαλο την Τουρκία, όχι μόνο ηττηθήκαμε, αλλά έγινε ηλίου φαεινότερο ότι η ελληνική διπλωματία δεν αντέχει παρόμοιες αναμετρήσεις.

Ο Νταβούτογλου μπορεί να παριστάνει τον Ταλεϋράνδο των Βαλκανίων, πλην όμως είναι εφοδιασμένος με πολλά επιχειρήματα που του τα έχει προμηθεύσει το ΝΑΤΟ αλλά και η η ίδια η κατάσταση του Αιγαίου. Μπορεί κάλλιστα το Αιγαίο να είναι «αδίκως» καταχωρημένο στην Ελλάδα ως ελληνική θάλασσα, ωστόσο οι Τούρκοι – με την ενίσχυση της χώρας τους τα τελευταία χρόνια και με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ – όχι μόνο παίζουν έναν ψευτο-πόλεμο με τα αεροπλάνα, αλλά έχουν καταφέρει να υπερισχύσουν σε έναν «πόλεμο» παραβιάσεων καθαρά λόγω υπεροπλίας και αυθαιρεσίας.

Πιστεύει κανείς στις γκρίζες και μαύρες ζώνες; Όχι βέβαια. Ωστόσο ένα ψέμα που λέγεται και ξαναλέγεται όχι μόνο με το στόμα αλλά και με πτήσεις – εκατοντάδες πτήσεις επί πολλά χρόνια – τελικά προσλαμβάνει αξία δομημένης αλήθειας και διπλωματικού επιχειρήματος. Τότε για ποιο λόγο ο Δ. Αβραμόπουλος καλεί επισήμως τον Νταβούτογλου στην Αθήνα ως επιβεβαίωση των αγαθών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οσάκις οι Τούρκοι επισκέπτονται την Αθήνα έρχονται ως «ευγενικοί» κατακτητές  που δέχονται μεν φιλοφρονήσεις αλλά δεν τις ανταποδίδουν ποτέ.

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά ο μίστερ Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα  για να  διαβάσει από κοντά την ελληνο-ισραηλινή « φιλία» όσο και την ελληνο-τουρκική έχθρα, για να κάνει επίδειξη ισχύος και να σκορπίσει στην πρωτεύουσα λίγη στάχτη καθότι οι Τούρκοι πολιτικοί ουδέποτε θεώρησαν την «απελευθέρωση» της Ελλάδας ατράνταχτο καθεστώς. Άλλωστε τι σόι ελευθερία είναι αυτή που ανέχεται επί χρόνια χιλιάδες παραβιάσεις (με αεροπλάνα και βαπόρια) χωρίς να μπορεί να ανταποδώσει τα ίσια – έστω και για την τιμή των όπλων;

Όταν στήθηκε ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υποστηρίζαμε εγγράφως ότι δεν υπήρχε ουδεμία πιθανότητα να πάρει σταλαγματιά πετρελαίου η χώρα μας από αυτόν τον αγωγό – κι ας πήγε ο Ρώσος πρόεδρος στον Άθω να προσευχηθεί προς ευόδωση των υπεσχημένων. Κατά συνέπεια ο Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα για να κόψει τον βήχα του Αβραμόπουλου και της κυβερνήσεως φυσικά που μόνο για δισ.  μιλάει, σίγουρος πάντα ότι εμείς τιμούμε τις συμφωνίες από φόβο, ενώ η Τουρκία τις παραβιάζει διαρκώς διότι είναι πια μεγάλη δύναμη στην περιοχή…

Keywords
Τυχαία Θέματα