Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στην ανατολική Ουκρανία

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυγμένος «δήμαρχος του λαού» της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ένοπλης φιλορωσικής εξέγερσης στην περιοχή, δήλωσε ότι ο αμερικανοϊσραηλινός δημοσιογράφος Σιμόν Οστρόφσκι, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε τη Δευτέρα θα παραμείνει υπό κράτηση. «Χρειαζόμαστε αιχμαλώτους. Χρειαζόμαστε ένα διαπραγματευτικό χαρτί», είπε ο Πονομαριόφ στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο gazeta.ru.

Συνολικά περίπου 16 άτομα απήχθησαν από την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ

. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βολόντιμιρ Ρούμπακ, μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, του οποίου το πτώμα βρέθηκε την Τρίτη κοντά στη Σλαβιάνσκ. Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε ότι ο Ρούμπακ απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από φιλορώσους μαχητές. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός ότι η Δύση απαιτεί μονόπλευρα τον αφοπλισμό των φιλορωσικών ομάδων, ενώ κλείνει τα μάτια στις «προκλητικές ενέργειες» από μέλη του ουκρανικού υπερεθνικιστικού Δεξιού Τομέα.

Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Μόσχα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις. «Μέχρι στιγμής, δεν είδαμε να σέβονται ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Ομπάμα επικαλούμενος τη στάση των Ρώσων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε κακόβουλους ενόπλους να καταλαμβάνουν κτίρια, να παρενοχλούν τον κόσμο που δεν συμφωνεί με αυτούς, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν είδαμε τη Ρωσία να παρέμβει για να τους αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία συνεχίσει κατ' αυτόν τον τρόπο «θα υπάρξουν συνέπειες και νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της», ενώ τόνισε ότι τα κατασταλτικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Ο Ομπάμα ωστόσο δεν όρισε ημερομηνία μετά την οποία πιθανόν να αποφασιστούν νέες κυρώσεις. «Αντίθετα, είδαμε την ουκρανική κυβέρνηση να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, να υιοθετεί νόμο για χορήγηση αμνηστίας και να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι οποίες συνάδουν με τις συνομιλίες της Γενεύης», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα στην Ουκρανία».

Keywords
Τυχαία Θέματα