Και τώρα …Μεσοπρόθεσμη λιτότητα και χρέος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εφαλτήριο για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία πόροι από την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας συνιστά η ανακοίνωση της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας

εκτιμά πως πλέον είναι η ώρα να εφαρμόσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τις αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012 για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους: Ο συνδυασμός χρονικής επιμήκυνσης των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού ή μετατροπής τους από κυμαινόμενα σε σταθερά εκτιμάται ότι θα καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στην ελληνική οικονομία και θα «ψαλιδίσει» τις ετήσιες δαπάνες αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών μας, ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμα χρήματα υπέρ της πραγματικής οικονομίας.

Σήμερα πάντως συνεδριάζει το Εurogroup Working Group και αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας ( 6,3 δισ.) θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο, ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση και ψήφιση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου και του οργανικού νόμου που περιλαμβάνει διατάξεις για τον έλεγχο και των δημοσιονομικών μεγεθών: Σήμερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας για την περίοδο 2015-2018 θα εισαχθεί σε Επιτροπή της Βουλής.

Αν και δεν περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα στο σχέδιο ουσιαστικά αποτυπώνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει «πάγωμα» των δαπανών, μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και των κονδυλίων που δίνει ο προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση για τα επόμενα χρόνια έως το 2018.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να κινείται τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσα σε έναν «κλειστό προϋπολογισμό», με «κλειδωμένα» τα κονδύλια για κάθε τομέα δραστηριότητας του κράτους στα επίπεδα του 2013 αλλά κυρίως για αυτά των μισθών και των συντάξεων που απορροφούν σχεδόν τα δύο τρίτα των πόρων του προϋπολογισμού.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται το «πάγωμα» των επιχορηγήσεων για συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στα 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο ως και το 2018, η σταθεροποίηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας στα 3 δισ. ευρώ ετησίως και η μείωση των επιχορηγήσεων προς τον ΟΑΕΔ στα 0,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα