«ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Θέμα ημερών η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Στρατηγική επιλογή της ελληνικής πλευράς η διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας και διοίκησης του τραπεζικού συστήματος.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ακανθώδες ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κυβέρνηση και τρόικα έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμίας και διοίκηση του τραπεζικού συστήματος. Για το θέμα αυτό ξεκινούν σήμερα και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

κρίσιμες επαφές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων: Υπουργείου Οικονομικών – Τράπεζας της Ελλάδος – Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – τρόικας και των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών,  δηλαδή Εθνικής, Eurobank, Alpha και Πειραιώς.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η τελική δομή του εγχειρήματος να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εντός του χρονικού στόχου (28 Σεπτεμβρίου)  που έχει θέση πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά για την οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στο πλαίσιο του μνημονίου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μετά από πολλούς μήνες καθυστερήσεων και αναβολών πλησιάζουμε επιτέλους στην οριστικοποίηση των όρων του εγχειρήματος.

Τραπεζικά στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταφέρουν μια σαφή βελτίωση του κλίματος για τις τράπεζες και μια διάθεση για την κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικά οφέλη καθώς όσα περισσότερα κεφάλαια εισφέρει ο ιδιωτικός τομέας τόσο λιγότερα θα πρέπει να συνεισφέρει ο δημόσιος τομέας. Ωστόσο το σημαντικότερο όφελος θα είναι έμμεσο καθώς η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών θα μετέδιδε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές για την κατάσταση και της προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της χώρας ευρύτερα. Την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αντιμετωπίζει θετικότερα, σε σχέση με το παρελθών, και η τρόικα, αναγνωρίζοντας ότι η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετωπίζει.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά τα κεφάλαια  που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος αλλά θα καλυφθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (ESM). Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι μέχρι τώρα η εκτίμηση αυτή δεν στηρίζεται σε καμία επίσημη δήλωση, αντίθετα υπάρχουν πολλές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που έχουν υπογραμμίζει ότι ο σχετικός μηχανισμός σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι αν οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες διατηρηθούν στα επίπεδα των 29 δισ. ευρώ είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Όπως σημειώνουν για να γίνει σοβαρή κουβέντα για τις δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτών θα πρέπει να μειωθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Αν γίνει αυτό και δοθούν ικανά κίνητρα τότε θα ήταν εφικτή η προσέλκυση ιδιωτών. Η μείωση του …λογαριασμού θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων στην ονομαστι

Keywords
Τυχαία Θέματα