Κλειδώνει η νέα κυβέρνηση

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον μία δια ζώσης συνάντησή τους. Θεωρείται, πάντως, πολύ πιθανόν πριν την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και της προγραμματικής συμφωνίας που θα οριοθετεί τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας τους, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να συναντηθούν επισήμως στο Μαξίμου.

Τα «νέα» πρόσωπα και οι εμπλοκές

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ

και η πλήρης… επαναφορά του ΠΑΣΟΚ αλλάζουν τους συσχετισμούς στην κυβέρνηση ενώ ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν αποφασισμένοι να φτιάξουν ένα σχήμα μάχης, ενόψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Μάλιστα, η απόφαση της Αγ. Κωνσταντίνου να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ανοίγει την πόρτα επανόδου σε αυτή στελεχών όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ είχε θέσει βέτο.

Κλειδί αποτελεί το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εφόσον είναι το υπουργείο Εξωτερικών, ο Δημ. Αβραμόπουλος προορίζεται για το Άμυνας ή το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κατά πληροφορίες, ο νυν υπουργός Εξωτερικών αντιμετώπισε με εμφανή ενόχληση τα σενάρια απομάκρυνσής του, χάριν του Ευαγ. Βενιζέλου, και μένει να φανεί αν τελικά θα παραμείνει στο πόστο του ή αν θα μετακινηθεί και με ποιο «κίνητρο» από πλευράς Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής στο Μαξίμου ενώ στη συνέχεια αποχώρησε για το σπίτι του στην Κηφισιά προκειμένου να ολοκληρώσει εκεί το παζλ της νέας κυβέρνησης. Αυτή θα έχει συγκεκριμένες σταθερές: Στουρνάρας στο Οικονομικών, Δένδιας στο Δημόσιας Τάξης, Αρβανιτόπουλος στο Παιδείας, Χατζηδάκης στο Ανάπτυξης, Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού. Στο πλάι του Αντώνη Σαμαρά, ως υπουργός Επικρατείας, παραμένει ο Δημ. Σταμάτης.

Από εκεί και πέρα, πολλά αλλάζουν.

Από το Ανάπτυξης διαχωρίζονται οι υποδομές και από το Παιδείας ο Πολιτισμός. Λυκουρέντζος και Βρούτσης βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, αντίστοιχα, άγνωστη παραμένει η τύχη του Ευριπίδη Στυλιανίδη που ούτως ή άλλως είχε μάλλον ψυχρές σχέσεις με το Μαξίμου ενώ εκτός Πενταγώνου θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, ο Παν. Παναγιωτόπουλος. Εκτός σχήματος θα βρεθούν και οι Κ. Τζαβάρας, Κ. Μουσουρούλης, Ευ. Λιβιεράτος αρκετοί εκ των αναπληρωτών υπουργών (Μαξ. Χαρακόπουλος;) και υφυπουργοί.

Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην κυβέρνηση με μία εξάδα ισχυρών στελεχών (Γεννηματά για το Υγείας ή Εσωτερικών, Χρυσοχοϊδης, Μανιάτης για το ΥΠΕΚΑ, Χριστοφιλοπούλου, Πάρις Κουκουλόπουλος, ακούστηκε επίσης το όνομα του Κ. Σκανδαλίδη ενώ πιέσεις δέχεται ο Φιλ. Σαχινίδης), διατηρεί τον Αθ. Τσαυτάρη στο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ αναζητεί και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, καθώς ούτως ή άλλως η μικρή σε αριθμό κοινοβουλευτική του ομάδα δεν επιτρέπει υπερβάσεις.

Από τη Ν.Δ. πλην των Βορίδη (ακούστηκε από Εσωτερικών μέχρι… κυβερνητικός εκπρόσωπος) και Γεωργιάδη, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της υπουργοποίησης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Υγείας ή Υποδομών) και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ενώ θέσεις υφυπουργών θα καταλάβουν στελέχη της περιφέρειας.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο καθώς την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ενώ το βράδυ της Παρασκευής θα κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα