ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕΝ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΒΙΖΑ

16:40 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Διέξοδο στη διπλωματική κρίση που έχει προκύψει με το ζήτημα του τυφλού διαφωνούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ, προσπαθεί να βρει η κινεζική ηγεσία ανακοινώνοντας σήμερα ότι ο Τσεν θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος ζήτησε καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο αφού διέφυγε από την κατ’ οίκον κράτησή του, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει στο εξωτερικό.

«Αυτή τη στιγμή ο Τσεν

Γκουανγκτσένγκ υποβάλλεται σε θεραπεία σε νοσοκομείο… Αν θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό, μπορεί να υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες διευθύνσεις σύμφωνα με το νόμο, όπως ακριβώς οποιοσδήποτε άλλος κινέζος πολίτης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κινέζος εκπρόσωπος Λιού Ουεϊμίν.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι κινεζικές αρχές θα δώσουν «το συντομότερο δυνατό» ταξιδιωτικά έγγραφα στονΤσεν Γκουανγκτσένγκ ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

«Στον Τσεν προσφέρθηκε υποτροφία από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, όπου μπορούν να τον συνοδεύσουν η σύζυγος και τα δύο του παιδιά», δήλωσε η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα δεχθεί τις αιτήσεις του Τσεν ώστε να λάβει τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Κίνα θα επεξεργαστεί το συντομότερο δυνατό τις αιτήσεις του για τα έγγραφα αυτά», πρόσθεσε η Νάλαντ.

Την ικανοποίησή της για αυτή την απόφαση εξέφρασε σήμερα η  Κλίντον η οποία  δήλωσε  ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο συνομίλησε με τον Τσεν και πρόσθεσε ότι νιώθει ενθαρρυμένη από την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα του επιτρέψει να σπουδάσει στο εξωτερικό.

Η αμερικανίδα υπουργός επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος» όσον αφορά το μέλλον του κινέζου αντιφρονούντα.

«Ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι και έχουμε δεσμευτεί να τιμήσουμε τις επιλογές του και τις αξίες μας», υπογράμμισε η Κλίντον σχετικά με την υπόθεση του Τσεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να καταφύγει στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η διήμερη επίσκεψη της Κλίντον στην Κίνα επισκιάστηκε από την υπόθεση του τυφλού ακτιβιστή ο οποίος έφυγε την Τετάρτη από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, όπου είχε καταφύγει, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του αν παραμείνει στην Κίνα. Σήμερα όμως ο Τσεν δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι προτιμά να φύγει από την Κίνα επισημαίνοντας ότι βρίσκεται «σε μεγάλο κίνδυνο».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θεμελιώδη και οι  ΗΠΑ εξακολουθούν να εγείρουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι πιστεύουμε ότι είναι θεμελιώδη σε όλες τις χώρες και αναφερόμαστε σε ξεχωριστά ζητήματα και συγκεκριμένες καταστάσεις κάθε φορά που είναι απαραίτητο » πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απευθυνόμενη στους κινέζους αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκούο απάντησε ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικα

Keywords
Τυχαία Θέματα