ΓΙΩΡΓΟΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

15:40 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

H Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου St. Gallen της Ελβετίας, με θέμα: «Χάραξη πολιτικής σε ακραίες συνθήκες».

Ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι έννοιες της δημοκρατίας και της αγοράς στην αρχαιότητα ήταν άμεσα συνδεδεμένες, όμως σήμερα έχουν διαχωριστεί. «Η αγορά αλλά και το κράτος πρέπει να υπηρετούν τον πολίτη», τόνισε. Χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας πως αν

οι δυνατότητες που διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα δεν χρησιμοποιηθούν με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο, ο κίνδυνος επιστροφής στον εθνικισμό και της ενίσχυσης των άκρων, είναι πολύ μεγάλος «και αυτό το βιώνουμε καθημερινά».

Κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι κατάφερε πολλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. «Το κεντρικό μου μήνυμα στις εκλογές του 2009, ήταν “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Ήξερα ότι έπρεπε να πάρω δύσκολες αποφάσεις αλλά αλλάξαμε και πετύχαμε πολλά στην Ελλάδα, παρά την εικόνα και τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ», είπε. Αναφέρθηκε στα σκληρά μέτρα λιτότητας διερωτώμενος: «Πόση πίεση μπορούμε να δεχτούμε, όμως; Σε κάποιο βαθμό μπορεί να είναι ευεργετική. Υπερβολική πίεση, όμως, ισοδυναμεί με τιμωρία».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την οποία αποκάλεσε «ηρωική», τονίζοντας ότι, ίσως να μην υπάρχει άλλο προηγούμενο Κ.Ο. που να λειτούργησε υπό το βάρος τέτοιας πίεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα