Κινέζικη απόβαση στην Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκινά το ταξίδι του για την Κίνα, συνοδευόμενος με πάνω από 70 επιχειρηματίες προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως η κινέζικη …απόβαση έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην αποστολή μετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, από τομείς όπως της ναυτιλίας, του τουρισμού, των τροφίμων, τον τραπεζικό τομέα και τον κλάδο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, το Πεκίνο όμως έχει αρχίσει ήδη να δίνει το στίγμα του σε πολλούς από αυτούς τους τομείς.

Ήδη μια συμφωνία μεγάλου

βεληνεκούς είναι στα σκαριά, αφού προχωρημένες συζητήσεις διεξάγονται ανάμεσα στην ΜΕΤΚΑ και την SEPCO θυγατρική της κρατικής Power Construction Corporation of China: Με συνολικά πάγια 25,7 δισ. γουάν ή αλλιώς 4,7 δισ. δολάρια, η κινεζική κατασκευαστική απασχολεί 19.756 εργαζόμενους. Από το 1952 η εταιρεία που αποκαλείται και ως «ο σιδερένιος βραχίονας» της Κίνας στα ενεργειακά έργα, έχει ολοκληρώσει 560 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος πάνω από 93.000MW, υποσταθμούς με μεταφορική ικανότητα 45.000MVA και γραμμές μεταφοράς πάνω από 18 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική και την κινεζική εταιρεία γίνονται προκειμένου να υλοποιηθεί από κοινού, υπό τη μορφή κοινοπραξίας το μεγάλο έργο που ανέλαβε πρόσφατα στο Ιράκ η ελληνική εταιρεία.
Ο λόγος για το περίφημο έργο στην περιοχή Al-Anbar του δυτικού Ιράκ, για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας 1.642 MW, συνολικού προϋπολογισμού 1.050 εκατ. δολαρίων.

Κινέζοι «μνηστήρες» όμως έχουν εμφανιστεί και για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και την ενέργεια, όπως και tour operators που διαχειρίζονται χιλιάδες ταξιδιώτες.
Το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένας από τους βασικούς στόχους κινέζων επενδυτών. Ήδη δύο μεγάλοι Όμιλοι ετοιμάζονται να υποβάλλουν πρόταση, ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για περιφερειακά αεροδρόμια όπως αυτό στο Καστέλι και τη Ζάκυνθο.

Η Shenzhen Airport και η Friedmann Pacific Investment Holdings θέλουν να «προσγειωθούν» στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ η κινεζική Fosum θέλει το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Oι άνθρωποι της Cosco επιδιώκουν να «ρίξουν άγκυρα» στον Πειραιά διεκδικώντας το 100% του ΟΛΠ. Στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία Hutchinson από το Χονγκ Κονγκ ενδιαφέρεται για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Στο στόχαστρο των Κινέζων βρίσκονται και τα τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες κινεζικός Όμιλος συζητάει τη συμμετοχή του στην Emma Delta που κατέχει πλέον το 33% του ΟΠΑΠ. Ο λόγος για την Fosum, η οποία αν και ήθελε τον ΟΠΑΠ δεν υπέβαλε τελικά οικονομική προσφορά.
Κινέζοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες και στον κλάδο της ενέργειας: Η εταιρεία Hanergy είναι διατεθειμένη να επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά.

Η China Zhongwang Holdings Limited ο «βασιλιάς του αλουμινίου» της Κίνας, φέρεται να επιθυμεί να έρθει στη χώρα μας για να δημιουργήσει παραγωγική μονάδα αλουμινίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα