Καθυστερεί ο νόμος για τις τράπεζες

Για τις αρχές του νέου χρόνου μετατίθεται η κατάθεση του νέου νόμου για τις τράπεζες και τις αυξήσεις κεφαλαίου. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη ειδικά σε ότι αφορά το εγχείρημα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών στους όρους των warrants, με στόχο την ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών

στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνουν ότι το θέμα εξετάζεται αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές στο καθεστώς προκάλεσαν την αντίδραση της τρόικας θεωρώντας ότι δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Πηγές της Eurobank αναγνωρίζουν ότι η καθυστέρηση στην προώθηση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου δημιουργεί δυσκολίες στην αύξηση κεφαλαίου και τον στόχο της διοίκησης για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός του Ιανουαρίου 2014. Αναφέρουν ότι η 12η Φεβρουαρίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αν αυτή δεν γίνει μέχρι τότε θα πρέπει να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του 2013 και βάση αυτών να ετοιμαστεί το Ενημερωτικό Δελτίο, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση θα μετατεθεί για τον προσεχή Μάρτιο. Για να ολοκληρωθεί η αύξηση έως τις 12 Φεβρουαρίου θα πρέπει το σχετικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα αναμένεται μετά τις 10 Ιανουαρίου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το πλαίσιο για την αύξηση κεφαλαίων στις οποίες βασικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ. Ο καθορισμός των όρων της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής. Αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρέπει η αύξηση να γίνει με όρους αγοράς, ωστόσο ορισμένες πλευρές υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθεί κάποιο όριο στο μέγεθος της έκπτωσης (discount) με την οποία θα διατεθούν οι νέες μετοχές στους ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί η διοίκηση της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, με το ποσό των 750 εκατ. ευρώ. Η συνολική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ και πέραν του στρατηγικού επενδυτή τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος είναι το σύνολο της αύξησης να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ το ΤΧΣ θα συμμετέχει στη διαδικασία μόνο αν υπάρξουν ακάλυπτα δικαιώματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του στρατηγικού πακέτου τέσσερα fund μεταξύ αυτών η Fairfax -που ήδη έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας-, το επενδυτικό σχήμα Apollo καθώς και fund συμφερόντων του γνωστού επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Στελέχη της Eurobank υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον και αν ο νόμος είχε ψηφιστεί η συναλλαγή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα