Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέσω… δορυφόρου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ερημικές παραλίες χιλιάδων χιλιομέτρων αλλά και εκατοντάδες ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών και βραχονησίδες που παραμένουν ακατοίκητες, φαίνεται πως πλέον θα μπουν τον επενδυτικό «χάρτη»: Ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά θέρετρα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αθλητικά κέντρα θα μπορούν να οικοδομηθούν κοντά στην παραλιακή ζώνη. Σήμερα δεν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει αιγιαλός. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να χαραχθεί αιγιαλός και να ακολουθήσει η επενδυτική δραστηριότητα.

Έτσι, το υπουργείο έπιασε δουλειά:

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή ένα πλάνο χαρτογράφησης του αιγιαλού, με τη χρήση… διαστημικής τεχνολογίας αλλά και με σύγχρονους περιβαλλοντικούς και οικιστικούς κανόνες, που θα επιτρέψουν την ήπια αξιοποίηση από ιδιώτες –όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- χωρίς να παραβιάζουν τις επιταγές του Συντάγματος.

Με φόντο την επεξεργασία των δεδομένων, η Κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία -που δεν αποκλείεται να καταθέσει και μέσα στο φθινόπωρο στην Βουλή- με το οποίο θα δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αξιοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Στον αντίποδα θα προβλέπει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και τσουχτερά πρόστιμα για όσους έχουν χτίσει στην …άκρη του κύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό. Ειδικό κλιμάκιο θα πραγματοποιεί αυτοψία και εν συνεχεία θα συντάσσει έκθεση στην οποία θα εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι της κατεδάφισης του κτίσματος.

Εναλλακτικά στο υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί πρόταση νομιμοποίησης αυτών των κτισμάτων με την καταβολή ενός ιδιαίτερα υψηλού χρηματικού ποσού. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από την αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έλυνε το ταμειακό πρόβλημα του προϋπολογισμού πλην όμως θα συντηρούσε την άναρχη κατάσταση στην ζώνη του αιγιαλού. Άλλωστε κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά και από το νέο νόμο για τα αυθαίρετα.

Εξαιρούνται, μόνο οι περιπτώσεις για τις οποίες υφίστανται νομίμως εμπράγματα δικαιώματα πολιτών που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού καθώς και οι περιπτώσεις όπου εκκρεμεί δικαστική απόφαση. Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα έρθει να συμπληρώσει το νέο νόμο για τα αυθαίρετα οι διατάξεις του οποίου έχουν ξεκινήσει να καθαρογράφονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα