Καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο;

09:05 6/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Τα υπέρογκα ποσά και τα τεράστια λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αναγκάζουν την κυβέρνηση αφενός να καταβληθεί η πρώτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφετέρου να εξοφληθεί ο φόρος σε εξι δόσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.

Χθες πραγματοποίηθηκε σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο με στόχο να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που εξόργισαν τους φορολογούμενους ,αρκετοί από τους οποίους καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να πληρώσουν όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ

αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο, χωρίς επί της ουσίας να είναι υπόχρεοι . Η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων φέρει βαρύτατη ευθύνη για τα τεράστια λάθη και δεν φρόντισε εγκαίρως να τα αντμετωπίσει.

Χθες, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να μεταθέσει την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης καθώς και αλλαγές στο νόμο ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολιτες. Με ερώτηση τους στον υπυοργό Οικονομικών 27 βουλευτές της Ν.Δ. αναφέρουν οτι οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από τις κακοτοπιές και το κράτος να τους βοηθά.Επίσης προτείνουν:

α) Σε κάθε νομό να συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ, εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας, εκπροσώπου των φοροτεχνικών και των κατασκευαστών ακινήτων , η οποία θα καθορίσει άμεσα τιμές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες ή να γίνει ανάρτηση των περσινών συγκριτικών πινάκων τιμών, κατά νόμο, πόλη, χωριό και οικισμό, που υπέβαλαν οι Δ.Ο.Υ για τον καθορισμό του Φ.Α.Π. Αυτοί οι πίνακες ,μπορούν προς το παρόν να ληφθούν υπ' όψη, μέχρι να προχωρήσετε στον καθορισμό νέων ,αναθεωρημένων αντικειμενικών τιμών .

β) Εφόσον δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει για όλες τις περιοχές της χώρας, να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης ή στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν για τα επόμενα 3 χρόνια, μειωμένες για τον υπόχρεο καταβολής ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό φόρου και να μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

γ) Πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ τα ημιτελή κτίσματα, τα αδόμητα και ανεκμετάλλευτα οικόπεδα, καθώς και τα κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, δηλαδή τα μη αποδίδοντα εισόδημα, διότι ενώ ο κάτοχος δεν έχει κανένα έσοδο από εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων, εμείς τον θεωρούμαι πλούσιο και του «ζητάμε» να πωλήσει κάποια από αυτά τα ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του, για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

δ) Μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα από τα ακίνητα άνω των 12000 ευρώ, έχει συντελεστή φορολόγησης 33%. Να ισχύσει για όλα τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, ένας ενιαίος συντελεστής που να προσεγγίζει το 11% όπως ισχύει για εισοδήματα από ακίνητη περιουσία ως 12.000 ευρώ.

ε) Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων ο οποίος έχει όριο τις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία ή να γίνει αναπροσαρμογή του ορίου προς τα πάνω

στ) Πρέπει να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης που έχει ορισθεί για το τέλος Αυγούστου, ώστε το Υπουργείο να έχει ικανό χρόνο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά και να τροποποιήσει σημεία στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από 5 σε 10.

Keywords
Τυχαία Θέματα