Καταγγέλλει ο Στάινμπρουκ την Μέρκελ για την εξαγωγή όπλων

Το ναζιστικό παρελθόν βαραίνει ακόμη τον μέσο Γερμανό και επισείει το εθνικό όνειδος, που στις προεκλογικές περιόδους έρχεται σε υψηλούς τόνους στην επιφάνεια. Έτσι, από τα «αριστερά» ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέερ Στάινμπρουκ κατήγγειλε την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της να καταστεί την Γερμανία την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων επί των ημερών της.

«Είναι σκάνδαλο και εξαιρετικά επικίνδυνο το ότι η Γερμανία έχει καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας

όπλων του κόσμου», δήλωσε ο Στάινμπρουκ σε συνέντευξη, που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2001, η Γερμανία ήταν στην έκτη θέση παγκοσμίως σε διεθνές επίπεδο στις εξαγωγές όπλων, συνολικής αξίας 925 δισ. δολαρίων και υπολειπόταν κατά πολύ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Σήμερα, η Γερμανία βρίσκεται πίσω μόνον από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αφού εξήγαγε όπλα αξίας 2,476 τρισ. δολαρίων το 2010, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η Γερμανία βρίσκεται στην ένατη θέση σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία θέλει να αγοράσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα από τη Γερμανία. Άφησε να εννοηθεί πως τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή διαδηλώσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε άλλα γερμανικά ΜΜΕ, η γερμανική κυβέρνηση προενέκρινε την εξαγωγή 270 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Σαουδική Αραβία το 2011. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Στο πολιτικό πεδίο, χθεσινή δημοσκόπηση έδινε προβάδισμα άλλα όχι αυτοδυναμία στην συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Έτσι, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap δίνει 43% των ψήφων στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, ενώ οι συντηρητικοί (CDU/CSU) της Μέρκελ συγκεντρώνουν το 40% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το κόμμα που αποτελεί σήμερα τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο, λαμβάνει 4%, αποτυγχάνοντας να υπερβούν το όριο του 5% ώστε να εισέλθουν στη Βουλή. Τέλος, το κόμμα της Αριστεράς «Die Linke» συγκεντρώνει το 7% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Σημειωτέον ότι για την αυτοδυναμία απαιτείται το 48% των ψήφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα