Αποστάσεις και πάλι παίρνει η Μόσχα στο συριακό

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η τάξη στη Συρία», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να «καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την Μόσχα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στο δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti: «Δεν ασχολούμαστε με την αλλαγή των καθεστώτων» και πρόσθεσε: «Αυτοί που διατυπώνουν τη συγκεκριμένη

πρόταση να απευθυνθούν απευθείας στον Μπασάρ αλ-Ασαντ και να μην χρησιμοποιούν τη Ρωσία ως παράγοντα».

Κατήγγειλε, μάλιστα, την στάση που κρατούν οι Δυτικοί απέναντι στην Συρία και εσχάτως κάνουν λόγο για τρομοκράτες. Έτσι, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε: «Οι δυτικοί συνάδελφοί μας άρχισαν να κάνουν το διαχωρισμό ανάμεσα στους κακούς τρομοκράτες και στους αποδεκτούς. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Αιματοχυσία δίχως τέλος

Σήμερα, από παγιδευμένο όχημα που εξερράγη προάστιο Καμπούν, στα βορειοανατολικά της Δαμασκού, βρήκαν τον θάνατο πέντε άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν. Παράλληλα, προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές πέριξ του σημείου της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης, ένας εικονολήπτης της συριακής κρατικής τηλεόρασης σκοτώθηκε στη δυτική Δαμασκό όπου διέμενε, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο όπου εργαζόταν, κατηγορώντας τους αντάρτες για το συμβάν.

Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 17 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μεταξύ τους Σύριοι και ξένοι, καθώς και 44 πολίτες-δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα εν ώρα εργασίας από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011, είχαν ανακοινώσει στα μέσα Δεκεμβρίου οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αποκαλώντας τη χώρα «νεκροταφείο ανθρώπων της ενημέρωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα