Καμία σκέψη για διαγραφή χρέους

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα μπορεί να επιδιώκει μέσω της παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος μια… κάποια ελάφρυνση του χρέους (με «κρυφό πόθο» το «κούρεμα»), όμως προς το παρόν τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πιστωτές είναι συγκεχυμένα: Και σίγουρα δεν αφήνουν περιθώριο για σκέψεις περί μερικής διαγραφής.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το είπε λίγο πιο… διακριτικά: «Θα αποφασίσουμε στα μέσα της νέας χρονιάς αν πρέπει να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα»

και συμπλήρωσε «Αν η χώρα παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε, δεν θα την απογοητεύσουμε».

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα,.. και βλέπουμε, είπε ουσιαστικά οι γερμανός υπουργός Οικονομικών, δίνοντας αφενός το στίγμα ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα υποσχέθηκε νέα βοήθεια προς την Αθήνα, αποφεύγοντας όμως να κάνει αναφορά στο χρέος.

Είχαν φροντίσει όμως λίγες ώρες νωρίτερα, Μάριο Ντράγκι και Γενς Βάιντμαν να είναι λίγο πιο ξεκάθαροι:

Ο Μάριο Ντράγκι διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προϊστάμενος του Κλάους Μαζούχ, εκπροσώπου της ΕΚΤ στην τρόικα, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο σε κάποιους τομείς, αλλά παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

«Η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα και επ` αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη υπομονή με την Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέντευξη στη Γερμανική Bild, του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γένς Βάιντμαν, ο οποίος, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την δύσκολη πολιτική της λιτότητας, σημείωσε ο Γερμανός κεντρικό τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι «Η χώρα θα πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έχει και το οποίο έχει προκαλέσει η ίδια, θα πρέπει να γίνει παραγωγικότερη και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της»

Παράλληλα, ο κ. Βάιντμαν επισήμανε ότι «Ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί λύση για τα βασικά προβλήματα της χώρας» καθώς όπως δήλωσε «η βοήθεια από το εξωτερικό θα συμβάλει στο να αγοράσει χρόνο η Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα». Τα μηνύματα που στέλνουν λοιπόν λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή τους στην Αθήνα οι πιστωτές, ουσιαστικά σκιαγραφούν έναν μονόδρομο για την ελληνική πλευρά που συνοψίζεται στην φράση «τηρήστε τα συμφωνηθέντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα