Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος – Γίνε εθελοντής πυροσβέστης

Οι εθελοντές πυροσβέστες λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι υποχρεωτικά κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας που χορηγείται μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο εθελοντών πυροσβεστών.

Αποτελούν τμήμα της οργανικής δύναμης του πυροσβεστικού σώματος και συμμετέχουν μαζί με τους επαγγελματίες πυροσβέστες σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς

και γενικά στην αποστολή και το έργο του πυροσβεστικού σώματος.

Μάλιστα φέρουν την ίδια στολή υπηρεσίας με το μόνιμο προσωπικό και διακρίνονται από το ειδικό σήμα ιδιότητας «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ» που φέρουν στην στολή τους.

Υπάγονται Επιχειρησιακά και Διοικητικά αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα, υποστηρίζονται λειτουργικά από τον οικείο Δήμο και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή τους υπηρεσίες έκτακτων αναγκών και άμεσης βοήθειας 24ωρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Οι εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, που στελεχώνονται από εθελοντές πυροσβέστες, ιδρύονται με απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) ύστερα από αίτηση των Δήμων προς το Αρχηγείο Π.Σ. εφόσον διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων Εθελοντών Πυροσβεστών, κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις και ένα τουλάχιστον πυροσβεστικό όχημα. Διακρίνονται σε Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και στελεχώνονται από Εθελοντές Πυροσβέστες.

Καταλυτική υπήρξε η συμβολή των εθελοντών πυροσβεστών σε μεγάλες πυρκαγιές, όπως της Αττικής, της Ηλείας κ.α.

Δείτε ρεπορτάζ του NBC για την εκπαιδευτική αποστολή των Ελλήνων Εθελοντών Πυροσβεστών στις ΗΠΑ.

Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε εθελοντής πυροσβέστης, μπορείτε να καλέσετε στο 210-804.4999, για να σας ενημερώσουν για την πλησιέστερη εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσίας, στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε, για να προσφέρετε εθελοντική δράση.

Αν θέλετε να αναδείξουμε εθελοντικές προσπάθειες ανά την επικράτεια, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: [email protected]

Αύριο: Αρκτούρος

Keywords
Τυχαία Θέματα