Και «κούρεμα» συντάξεων μετά τις εκλογές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τα πλέον «ακανθώδη» προαπαιτούμενα για τις επόμενες δύο δανειακές υποδόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο), είναι η επιβολή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις από την 1η-1-2015 και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Η λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων περιλαμβάνει συνολικά 12 υποχρεώσεις. Οι πρώτες έξι, που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, είναι:

1. Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της αρχής

στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής).

2. Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων κατατέθηκε χθες στη Βουλή και μεταθέτει τους ελέγχους από το στάδιο προ της ίδρυσης μιας επιχείρησης στο στάδιο μετά τη λειτουργία. Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, για την έναρξη λειτουργίας θα αρκεί η δήλωση αυτοσυμμόρφωσης ή θα απαιτείται η πιστοποίηση τρίτου ή η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) από τα οποία θα προκύπτει η τήρηση των κανόνων λειτουργίας. Προηγούμενη άδεια θα απαιτείται μόνο στις «βαριές» περιπτώσεις (π.χ. ίδρυση φαρμακοβιομηχανίας). Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους φορείς, εισάγονται γενικοί όροι λειτουργίας, πρότυπα και προδιαγραφές για κάθε δραστηριότητα, ενώ δημιουργείται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι όλες οι εφαρμοστικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να εκδοθούν ως το τέλος του 2014, ενώ μετά δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

3. Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

4. Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).

5. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

6. Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Εν συνεχεία, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν άλλα έξι προαπαιτούμενα:

1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5. Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

6. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα