ΙΣΠΑΝΙΑ: EΩΣ 62 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Έως 62 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για  την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα των λογιστικών ελέγχων των εταιρειών Roland Berger (Γερμανία) και Oliver Wyman (ΗΠΑ).

Πιο ειδικά  ο αμερικανικός λογιστικός οίκος Oliver Wyman ανέφερε ότι θα υπάρξει ανάγκη για ένα ποσό «μεταξύ 16-25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εφαρμογή του βασικού σχεδίου» και ένα ποσό «από 51 ως 62 δισ. ευρώ εάν προκύψει ένα πιο σκληρό σενάριο».

Απ’ την πλευρά

του, ο γερμανικός οίκος Roland Berger αποτίμησε «μεταξύ 25,6 και 51,8 δισ. ευρώ» το ποσό, που θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν, «αναλόγως των εξελίξεων».

Τις υπηρεσίες των δύο εταιρειών λογιστικού ελέγχου ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα πορίσματά τους θα χρησιμεύσουν ως βάση για το αίτημα, που αναμένεται να υποβάλει η ισπανική κυβέρνηση στην Ε.Ε για την χορήγηση δανείου προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της.

Νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος είχε δηλώσει ότι Ισπανία  θα υποβάλει «τις επόμενες ημέρες» το επίσημο αίτημα της στις χώρες της ευρωζώνης για το δάνειο που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

«Το αίτημα για την επίσημη βοήθεια θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Είναι απλώς κάτι τυπικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο ντε Γκίντος με την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για να παραστεί με τους ευρωπαίους ομολόγους του στη διάσκεψη του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει στη χορήγηση 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των Ισπανικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα