Ισόβια για μέλος της Αλ Κάιντα που σχεδίαζε επίθεση στη Νέα Υόρκη

Ένας 28χρονος αμερικάνος πολίτης, ο Αντίς Μεντουντζανίν, με καταγωγή από τη Βοσνία, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εννέα κατηγορίες, οι οποίες συμπεριλάμβαναν συνωμοσία για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, συνωμοσία για διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης και παροχή υλικής υποστήριξης στην Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο Μεντουντζανίν έπρεπε να καταδικαστεί με τη μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης, αφού όπως υποστήριξαν ο άνδρας «διέπραξε μια σειρά από ειδεχθή εγκλήματα που αποσκοπούσαν στο θάνατο και τον τραυματισμό αμερικάνων συμπολιτών του,

προκειμένου να αλλάξει και να πάρει εκδίκηση για την εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ». Οι ίδιοι, περιέγραψαν πως οι τρεις άνδρες σχεδίασαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με την πρόθεση να ενταχθούν στην ομάδα μαχητών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Έφτασαν στο Πακιστάν, όπου και ήρθαν σε επαφή με ένα διαμεσολαβητή της Αλ Κάιντα, ο οποίος τους έφερε σε επαφή με ανώτερα μέλη της οργάνωσης, που τους παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και τους έπεισαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ προκειμένου πραγματοποιήσουν την επίθεση στη Νέα Υόρκη.

Ο Νατζιμπουλάχ Ζαζί, ο οποίος κατηγορείται και αυτός για την ίδια τρομοκρατική επίθεση, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγες μόλις ημέρες πριν τον Μεντουντζανίν, ενώ ένα τρίτο μέλος, ο Ζαρέιν Αχμεντζέι, σκόπευε να πραγματοποιήσει αυτό που ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, περιέγραψε ως «μία από τις πιο σοβαρές τρομοκρατικές απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.»

Ο δικηγόρος του Μεντουντζανίν, Ρόμπερτ Γκοτλιέμπ, κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου την Παρασκευή, τον περιέγραψε ως ένα έξυπνο νεαρό άνδρα, ο οποίος κατέφυγε από τη Βοσνία στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του όταν αυτός ήταν ακόμα παιδί. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι συγγενείς της πολυμελούς οικογένειας του Μεντουντζανίν κάθονταν σιωπηλά στο πίσω μέρος της αίθουσας του δικαστηρίου, ενώ ο Μεντουντζανίν απήγγειλε στίχους από το Κοράνι στην αραβική γλώσσα. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος, μίλησε για την κατάσταση των μουσουλμάνων και των φτωχών σε όλο τον κόσμο, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση του μετρό στη Νέα Υόρκη.

Τα άλλα δύο μέλη, ο Ζαζί και ο Αχμεντζέι, ομολόγησαν την ενοχή τους και κατέθεσαν ενάντιον του Μεντουντζανίν. Η δίκη του Ζαζί, 27 ετών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου και του Αχμεντζέι στις 10 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα