Γιατί δεν πτωχεύσαμε σήμερα

Ο Αντώνης Σαμαράς στις αρχές του μήνα το είχε πει: Τα ταμεία στις 16 Νοέμβρη θα έχουν αδειάσει. Για αυτό και η αφόρητη πίεση για Μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμό, όπως και τα σκληρά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί.

Και όμως και αυτή η ημερομηνία παρήλθε, όπως και άλλες πολλές ανάλογες μέσα στα χρόνια του μνημονίου, χωρίς η Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση.

«Λεφτά

υπάρχουν» θα μπορούσε να πει κάποιος. Τι μας «έσωσε» λοιπόν από την πτώχευση; Ως επί το πλείστον η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Κράτος. Δεν είναι τυχαία η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τρίτους, που έχουν ξεπεράσει πια το αστρονομικό ποσό των 8 δισ. ευρώ. Ότι ρευστό «κυκλοφορεί» παρακρατείται και διοχετεύεται στα απολύτως απαραίτητα, αλλά κατ΄ αυτό τον τρόπο δεν εξοφλούνται οι υποχρεώσεις σε τρίτους.

Άλλος ένας λόγος που υπάρχουν ακόμη χρήματα στην άκρη, ήταν το «πράσινο φως» που άναψε από την τρόικα για «μάξι» εκδόσεις εντόκων γραμματίων: Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να μετακυλιστούν λήξεις ισόποσου ύψους γραμματίων που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο και έληγαν χθες.

Τα ταμεία πάντως ήταν περισσότερο ενισχυμένα από ότι αναμενόταν, λόγω των αυξημένων εσόδων τον μήνα Οκτώβριο: Οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Κάτι φυσικά που συνέβαλλε με την σειρά του … στο να μην «βαρέσουμε κανόνι».

Να θυμίσουμε ότι οι ταμειακές υποχρεώσεις μέσα στον Νοέμβριο, ήταν:

- Kάλυψη εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και ποσού 1,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 9 Νοεμβρίου.

- Πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο στις 15 του μήνα. Απαιτείται ποσό 650 εκατ. ευρώ.

- Αποπληρωμή εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.

- Κάλυψη αναγκών Ασφαλιστικών Ταμείων 800 εκατ. ευρώ έως τις 20 Νοεμβρίου

- Προμήθεια 120 εκατ. ευρώ για τα δάνεια που έχει πάρει η Αθήνα από την Τρόικα (έως 30 Νοεμβρίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα