Η Συρία διχάζει την G20

09:43 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Ρωσία και Κίνα απορρίπτουν το στρατιωτικό χτύπημα κατά των δυνάμεων του Άσαντ, ενώ αρκετές άλλες χώρες της ομάδας G20 τάσσονται υπέρ της θέσης της Ουάσινγκτον, ότι δηλαδή το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο αλλά δεν φαίνεται να στηρίζουν την επικείμενη επέμβαση. Ως γνωστόν, ο Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση θέλουν να παρακάμψουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπότε Ουάσιγκτον και Μόσχα δεν τα πάνε και τόσο καλά. Το ζήτημα της Συρίας, που τυπικά δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της G20,

έφτασε να αποτελεί το μείζον θέμα στις εργασίες της Συνόδου και όριζε το κλίμα των συναντήσεων που είχαν οι ηγέτες στο περιθώριό της.

Πίσω από τη χειραψία, το «ψυχροπολεμικό» κλίμα

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στην οποία επιβεβαιώθηκε η διάσταση για τη Συρία» έγραψε στο twitter τη νύχτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μετά το δείπνο εργασίας, σκιαγραφώντας (κομψά) το κλίμα στη Σύνοδο. Πιο πριν, η χειραψία μετά χαμόγελων μεταξύ του Πούτιν και του Ομπάμα ήταν απλώς μια καλή πόζα για τους φωτογράφους… Συρία και Σνόουντεν φτάνουν και περισσεύουν ώστε να συνεχιστεί το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Οι υπέρ και οι κατά

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η Μόσχα επανέλαβε αφενός την αντίθεσή της σε πλήγμα χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, αλλά και την δυσπιστία της για τις αναφορές των δυτικών χωρών πως ο Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων. Από την πλευρά της, η Κίνα, η οποία έχει συνταχθεί με τη Ρωσία και αποτελεί σύμμαχο της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπενθύμισε τους κινδύνους που θα είχε μία στρατιωτική επέμβαση στην παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχει ωστόσο και η Γαλλία, η οποία στηρίζει 100% τις ΗΠΑ, ενώ η Μεγάλη Βρετανία τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της στάσης της Ουάσινγκτον, αλλά η ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας στο βρετανικό Κοινοβούλιο δυσκολεύει το Λονδίνο και τον Κάμερον να συμμετάσχει από κοινού με τις ΗΠΑ σε στρατιωτική επέμβαση κατά του Άσαντ.

Πόλεμος δηλώσεων εκατέρωθεν

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι η Ρωσία «κρατά υπό την ομηρεία της» το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενημερώνουν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου για τις πληροφορίες που διαθέτουν για την επίθεση της 21ης Αυγούστου. Η Πάουερ κατηγόρησε την Μόσχα ότι λειτουργεί «ως προστάτης ενός καθεστώτος, το οποίο προχώρησε στη μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα την τελευταία 25ετία».

Το σχόλιο-απάντηση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ότι «Η Ρωσία δεν εμποδίζει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Συρία, απλώς θέλει τα μέλη του να είναι πιο αντικειμενικά», ενώ χαρακτήρισε «ψεύτη» τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για κωλυσιεργία. Το δε State Department (μέσω εκπροσώπου του) ανέφερε ότι «Ο Κέρι δεν θα χάσει τον ύπνο του εξαιτίας του χαρακτηρισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα