Το 93% θέλει ένωση με τη Ρωσία σύμφωνα με τα Exit Polls-Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

-Στο 82,17% η επίσημη συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Κριμαία αναμένεται να εισαγάγει εντός της επόμενης εβδομάδας το ρούβλι ως δεύτερο νόμισμα, παράλληλα με την ουκρανική χρίβνα.

-Να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση των επικίνδυνων και ανούσιων εντάσεων στην Κριμαία κάλεσε τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

-Αύριο Δευτέρα αναμένεται η υποβολή του αιτήματος της

Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα ABC.

-Άρνηση νομιμοποίησης του δημοψηφίσματος και από το Ηνωμένο Βασίλειο: «Καμία πλευρά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δεν πείθει ότι επρόκειτο για μια νομιμοποιημένη άσκηση δικαιώματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ. Ο Βρετανός υπουργός κάλεσε τη Ρωσία να προχωρήσει σε διάλογο με την Ουκρανία για την επίλυση των διαφορών τους.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα σύμφωνα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

-Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στη Συμφερόπολη για το, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

-Σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα της Κριμαίας, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι «έχουν περάσει οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθήσει απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης» ενώ χαρακτηρίζει επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές τις κινήσεις της Ρωσίας.

-«Θα ενωθούμε το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία» δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

-Έκλεισαν οι κάλπες. Το 93% ψήφισε ναι στην προσάρτηση στη Ρωσία λένε τα exit polls

-Στη Σεβαστούπολη η συμμετοχή μέχρι τις 6 μ.μ. είχε φθάσει το 83,5%, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

-To δικαίωμα του βέτο άσκησε η Ρωσία στην πρόταση ψηφίσματος του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απορρφθεί ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά (αυτήν της Ρωσίας) ενώ η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας. Ωστόσο το σχέδιο απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».

Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας.

Στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου το δημοψήφισμα λέει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σήμερα στην Άνγκελα Μέρκελ ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν δεσμεύτηκε να σεβαστεί την απόφαση της Κριμαίας, πρόσθεσε το Κρεμλίνο, καθώς οι κάτοικοι ψηφίζουν για το αν θα αποχωρήσουν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το τηλεφώνημά του με τη Μέρκελ επίσης για να εκφράσει ανησυχία για μια κλιμάκωση της έντασης η οποία προκλήθηκε όπως είπε από ριζοσπαστικές οργανώσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας «σε συμπαιγνία με τις αρχές του Κιέβου».

Keywords
Τυχαία Θέματα