Η Κατερίνα Σαββαΐδου προτάθηκε για τη θέση του Χ. Θεοχάρη

Αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος της άφησε ως κληρονομιά έσοδα που για πρώτη φορά από τις αρχές τους έτους ξεπέρασαν το στόχο του προϋπολογισμού.

Η νέα ΓΓΔΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα όλες τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, ενώ θα πρέπει να υλοποιήσει 100 δράσεις μέχρι το τέλος του έτους όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ποια

είναι η «διάδοχος« του Χάρη Θεοχάρη

Η Κατερίνα Σαββαΐδου είναι Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια φορολογικού και δημοσιονομικού δικαίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι
επίσης δικηγόρος Αθηνών και senior manager στην εταιρεία PriceWaterhouseCoopers.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Δημοσιονομικό, Φορολογικό και Δημόσιο Δίκαιο αντίστοιχα των Πανεπιστημίων Paris I (Sorbonne) Paris II και (Assas) αντίστοιχα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris IΙ στο γνωστικό αντικείμενο του φορολογικού δικαίου και ειδικότερα σε ζητήματα είσπραξης δημοσίων εσόδων και κάτοχος μεταδιδακτορικής διατριβής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της φορολογίας επιχειρήσεων.

Έχει επίσης παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη Συγκριτική Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση στη Σχολή Διακυβέρνησης (John F.Kennedy) στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νομική Σύμβουλος του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ειδικός Συνεργάτης στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων και Φορολογικός Σύμβουλος στην εταιρεία «ARTHUR ANDERSEN Tax et Business Consultants SA».

Είναι μέλος του καταλόγου των Ανεξάρτητων Προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διόρθωσης των κερδών μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων των συμβαλλομένων κρατών μελών. Είναι
μέλος σε επιστημονικές επιτροπές, ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και συγγραφέας βιβλίων και άρθρων στον τομέα του φορολογικού, δημοσιονομικού και διοικητικού δικαίου, όπως «Η ποινική διάσταση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων», «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο ελληνικό και γαλλικό δίκαιο», «Η Οικονομική Διοίκηση και Διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «Προτάσεις για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων», «Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης», «Η επιδείνωση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογούμενων σε περιόδους οικονομικής κρίσης», «Οι συνταγματικές φορολογικές αρχές που εφαρμόζονται σε περίπτωση επιβολής δημοτικής φορολογία», «Η ενημέρωση – πληροφόρηση των πολιτών και η δημόσια διαβούλευση των φορολογικών νομοσχεδίων ως παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας της φορολογικής νομοθεσίας», «Κανόνες τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών», κλπ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρότασης του υπ. Οικονομικών:

«Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων την Αικατερίνη Σαββαΐδου.

Η κυρία Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.

Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).

Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).

~

Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓΔΕ, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε στις 6 Ιουνίου 2014 ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, με ημερομηνία λήξης τη 15η Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής ακολουθήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου 4093/2012. Για την εξέταση των υποψηφιοτήτων δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους κκ.: Α) Γκίκα Χαρδούβελη (Υπουργό Οικονομικών), Β) Δρ. Ιωάννη Τέντε (Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), Γ) Μιχαήλ Σφακιανάκη (Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Δ) Εμμανουήλ Κονδύλη (Ομότιμο Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), και Ε) Pierre Lepetit (Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε τρεις φορές (στις 17, 21 και 22 Ιουνίου). Με βάση τα κριτήρια επιλογής, στις συνεδριάσεις αξιολογήθηκαν οι 75 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τα μέλη κατέληξαν σε έναν κατάλογο υποψηφίων αποτελούμενο από 8 άτομα που κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη την Κυριακή 22 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της Αικατερίνης Σαββαΐδου».

Keywords
Τυχαία Θέματα