Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΚΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ CIA

Το ζήτημα των έκνομων δραστηριοτήτων της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος όπως οι παράνομες κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατία και οι μυστικές πτήσεις αεροσκαφών της στη Ευρώπη επανέφερε, με ψήφισμά της, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ελάν Φλοτρν σχετικά με το θέμα της  μη λογοδοσίας των ευρωπαϊκών κρατών, που συμμετείχαν στις έκνομες δραστηριότητες της CIA

καλεί τις Φινλανδία,  Δανία,  Πορτογαλία,  Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο,  Γερμανία,  Ισπανία,  Ιρλανδία,  Ελλάδα,  Κύπρο,  Ρουμανία και  Πολωνία να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με όλα τα ύποπτα αεροσκάφη της CIA, που πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο έδαφος τους.

Εκφράζεται δε η ανησυχία επειδή τα περισσότερα κράτη-μέλη, με εξαίρεση τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, δεν έχουν ανταποκριθεί καταλλήλως στα αιτήματα, δεν έχουν επιτρέψει την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με έρευνες που διεξάγουν για περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση παραδόσεων, υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται έντονα ότι κανένα κράτος- μέλος της ΕΕ, δεν έχει εκπληρώσει, μέχρι στιγμής, εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την προστασία, τη διατήρηση και τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποτροπή των παραβιάσεων των δικαιωμάτων αυτών, εξαιτίας των έκνομων δραστηριοτήτων της CIA στην Ευρώπη. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η μυστική κράτηση, που αποτελεί μορφή βίαιης εξαφάνισης, ενδέχεται να συνιστά, εφόσον διαπράττεται ευρέως ή συστηματικά, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας·

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την 15η Σεπτεμβρίου του 2006, παραδέχτηκε ότι «η ύπαρξη εγκαταστάσεων μυστικής κράτησης, όπου οι αιχμάλωτοι κρατούνται σε ένα νομικό κενό, δεν είναι σύννομη με τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία και το διεθνές ποινικό δίκαιο». Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναγνωρίσει και καταδικάσει τη συμμετοχή κρατών- μελών στο πρόγραμμα της CIA, παρότι η παρανομία της χρήσης του εναέριου χώρου και των εδαφών της Ευρώπης από τη CIA έχει αναγνωριστεί από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές των κρατών- μελών.

Στο πλαίσιο πολυμερών και διμερών συμφωνιών με το ΝΑΤΟ, ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί παράνομες πράξεις εντός της επικράτειας της ΕΕ. Μέλη του Οργανισμού Βορειοανατολικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) συμφώνησαν να δεσμευθούν για τη λήψη μέτρων στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, η οποία κατέστησε δυνατές μυστικές αερομεταφορές και τη χρήση των εδαφών κρατών- μελών της ΕΕ στο πρόγραμμα παράδοσης, υπό την καθοδήγηση της CIA, γεγονός που υποδηλώνει συλλογική γνώση του προγράμματος από κράτη- μέλη που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται, συμπερασματικά, ότι:

1. Η έκθεση του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις πολωνικές υπηρεσίες, το 2009 και το 2010, «παρέχουν βάσιμες αποδείξεις» ότι επτά αεροσκάφη που συνδέονται με τη CIA προσγειώθηκαν στ

Keywords
Τυχαία Θέματα