Η …ειδική αποστολή Άσμουσεν στην Αθήνα

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «εν όψει της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, το μέλος του Εκτελεστικού

Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με έλληνες παράγοντες, καθώς και αντιπροσώπους της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη».

Ειδικά για το θέμα του νέου, τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, βάσει των σχεδιασμών στους οποίους φαίνεται να συμμετέχει η ΕΚΤ, θα έχει ως στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει, πρώτον, τα κεφάλαια που θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα οποία εκτιμώνται στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο Γ.Άσμουσεν έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της αντικατάστασης της Τρόικας από έναν «αποκλειστικά ευρωπαϊκό μηχανισμό». Έχει δηλώσει όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, εν μέσω της κρίσης χρέους. Θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της Ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Εδώ, κολλάει το δεύτερο σενάριο, που θέλει το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα να περιλαμβάνει ένα νέο πολύ μικρότερο δάνειο προς την Ελλάδα από τον ευρωμηχανισμό στήριξης (ESM), της τάξης των 5 με 7 δισ. ευρώ.

Τρίτον, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια νέα μείωση επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα που υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θα έχει στις 3 το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και θα δει επίσης κατ’ ιδίαν τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά.

Μάλιστα, μετά από επιθυμία του ίδιου του κ. Άσμουσεν, ο Γ. Ζανιάς οργανώνει δείπνο με επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ασμουσεν εξέφρασε ενδιαφέρον να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει εκτός Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα