Σε ρυθμό δημοτικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αν και στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την πτώση της κυβέρνησης πολύ πριν τον Μάιο του 2014, οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές για τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να δώσουν σαφές πολιτικό πρόσημο σ’ αυτή την αναμέτρηση. Θεωρείται, μάλιστα, δεδομένο, ότι αν η κυβέρνηση Σαμαρά

παραμένει ως τότε στην εξουσία, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως και τις Ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών) σε «δημοψήφισμα» κατά της κυβέρνησης.

Στρατηγική συμμαχιών

Στο πλαίσιο αυτό, σιγά σιγά ανοίγει στο παρασκήνιο η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά και για τα πρόσωπα που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, θα επιδιώξει να θέσει ως επικεφαλής ψηφοδελτίων στις κρίσιμες και «πολιτικές» θέσεις κεντρικά πολιτικά στελέχη, αν ως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα για την επιστράτευση κεντρικών πολιτικών στελεχών ή προσωπικοτήτων ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης αφορά οπωσδήποτε τους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλά και την περιφέρεια Αττικής.

Πάντως, όλοι οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ομοθυμαδόν ότι είναι «νωρίς» για ονοματολογία, ενώ διαψεύδουν πως έχει αποφασιστεί για τον δήμο της Αθήνας η υποψηφιότητα της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα.

Για το λόγο αυτό, στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θα συζητηθεί κυρίως η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, η στρατηγική συμμαχιών του κόμματος. Θεωρείται δεδομένο ότι σε πολλούς δήμους και περιφέρειες, η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να κατέβει με συνδυασμούς του… 5% και, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΔΗΜΑΡ είτε με τοπικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, μάλιστα, ενδεχομένως να αποτελέσει πρόκριμα και για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες σε εθνικό επίπεδο, εξ ου και αποτελεί ένα θέμα που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ουκ ολίγα εσωκομματικά «αγκάθια»…

Keywords
Τυχαία Θέματα