Η ανεργία των νέων πάει Παρίσι

Η εν λόγω συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης κορυφής που έγινε για τους νέους, στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει η γαλλική προεδρία, η σημερινή διάσκεψη «θα παραμείνει στους άξονες που καθορίσθηκαν στο Βερολίνο και δεν υπάρχει πρόθεση να προστεθούν νέα προγράμματα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέσα και έχει επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση όλων, για την επίτευξη των στόχων μέσα στην επόμενη

διετία».

Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να συντονίσουν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων Ευρωπαίων που είναι άνεργοι και που ανέρχονται στα 6 εκατ. Ανάμεσα στα συγκεκριμένα μέτρα, ήταν ένα πρώτο πακέτο των 6 δισ. ετησίως για τη διετία 2014 -2015, (ή αλλιώς 12 εκατ. ευρώ), το οποίο λέγεται «Πρωτοβουλία για τη νεότητα» και αφορά της περιοχές που υποφέρουν ιδιαίτερα σε 13 χώρες. Τα κράτη της Ε.Ε. έχουν κληθεί να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια Απασχόλησης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από το 2014. Η Γαλλία ελπίζει να απορροφήσει από το ταμείο αυτό το 10%, (600 εκατ. ευρώ).

Σαράντα δισ. ευρώ για την απασχόληση των νέων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προβλέπει να προσθέσει, μέσω ειδικού προγράμματος για την ευρωπαϊκή νεολαία, 6 δισ. ετησίως μέχρι και το 2015, ενώ παρόμοια δέσμευση με 6 – 7 δισ. ετησίως για την τριετία, έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Συνολικά επομένως γύρω στα 40 δισ. προβλέπεται να δοθούν για την απασχόληση της ευρωπαϊκής νεολαίας. Η δραστηριοποίηση έρχεται από την «Εγγύηση για τη Νεότητα» και στόχος της είναι να μην παραμείνει κανένας νέος περισσότερο από τέσσερις μήνες άνεργος, χωρίς να του έχει γίνει καμία πρόταση απασχόλησης ή εκπαίδευσης.

Το συγκεκριμένο μέτρο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο τον φετινό Απρίλιο και προβλέπει την υποχρέωση κάθε κράτους – μέλους να προτείνει μια απασχόληση, ή εκπαίδευση ή ένα stage, σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που τελείωσε τις σπουδές ή ένα συμβόλαιο εργασίας. Το μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή σε δύο μόνο χώρες, την Αυστρία και τη Φιλανδία. Tα κράτη – μέλη είναι επίσης υποχρεωμένα να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του 2013 τα σχέδια υλοποίησης της «Εγγύησης για τη Νεότητα» τα οποία θα αξιολογηθούν από επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα