Η Google τιμά την Ιταλίδα επιστήμονα Μαρία Γκαετάνα Ανιέσι

Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 16 Μαΐου 1718, από ευκατάστατη οικογένεια που της προσέφερε πλούσια παιδεία και μόρφωση. Ήταν το πρώτο από τα 21 παιδιά της οικογένειάς της (δεν είναι όλα από την ίδια μητέρα αφού ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε μετά τον θάνατο της μητέρας της). ο πατέρας της Pietro Agnesi ήταν επίσης καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Η Μαρία αναγνωρίστηκε από νωρίς ως παιδί-θαύμα, καθώς μπορούσε να μιλάει τόσο καλά τα ιταλικά όσο και τα γαλλικά σε ηλικία μόλις πέντε ετών.

Ενώ ήδη σε ηλικία 10 ετών, μιλούσε επίσης ελληνικά, εβραϊκά ισπανικά, γερμανικά και λατινικά. Χαρατηριστικό είναι πως την ανέφεραν ως «επτάγλωσση ρήτορα».

Θεωρείται ένας από τις σημαντικότερες μελετητές της Ευρώπης σε μια εποχή που η εκπαίδευση μιας γυναίκας θεωρούταν ταμπού. Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η μαθηματικός Maria Gaetana Agnesi είναι οι εξισώσεις γραμμών που προκύπτουν γεωμετρικά.

Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της, το δοκίμιο Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης), ένα δοκίμιο που προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα