Πώς είδε ο ξένος Τύπος την τηλεμαχία των Βρυξελλών

Στην πλειοψηφία τους οι εφημερίδες, διαπίστωσαν το αυτονόητο, ότι όλοι τα έβαλαν με τον Γιούνκερ.

«Όλοι ενάντια στον Γιούνκερ» γράφει για παράδειγμα η ισπανική Εl Pais, σημειώνοντας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία εκπροσωπεί με έναν τρόπο το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Σουλτς τα έβαλε με την Μέρκελ, ο Τσίπρας ρώτησε τον Γιούνκερ για τις Κάννες και

τις προσπάθειες να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Ιταλία.

Για τους Ισπανούς, η απαραίτητη αναφορά γίνεται και στο θέμα της Καταλονίας, όπου ο μόνος καθαρά ενάντια στο δημοψήφισμα ήταν ο Γιούνκερ.

Η βελγική Le Soir γράφει: «Ο Φερχόφστατ υπερασπίστηκε την δημοσιονομική πειθαρχία». Η εφημερίδα αναφέρεται στην τοποθέτηση του Βέλγου υπουψήφιου και πρώην πρωθυπουργού της χώρας, για την Ελλάδα: για τα βάσανά της φταίνε «οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα».

O γαλλικός Τύπος αναφέρεται επίσης στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην τηλεμαχία το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη. Η Liberation έκρινε πως νικήτρια του ντιμπέιτ ήταν η Σκα Κέλερ, «αλλά και ο Τσίπρας τα πήγε θαυμάσια».

To BBC στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι ο Γκι Φερχόφστατ ήταν ο πιο ζωντανός και έντονος ακόμα και όταν δεν μιλούσε, ενώ ο Σουλτς είχε τοποθετηθεί στη μέση του πάνελ, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει πιο «προεδρικό». Για τον ίδιο η Σκα Κέλερ κέρδισε το περισσότερο χειροκρότημα από την αίθουσα.

Η Deutsche Welle αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι έθεσαν ως προτεραιότητα την ανεργία και γράφει, με διαφορετικούς βαθμούς «θέρμης», «οι Γιουνκερ, Σουλτς, Κέλερ και Φερχόφστατ υποστήριξαν το πρόγραμμα διάσωσης του ευρώ».

«Μόνο ένας βγήκε κάπως από τον χορό, ο Αλέξης Τσίπρας» αναφέρει, καθώς όπως γράφει «ζήτησε τέλος της λιτότητας και περισσότερα χρέη, το αντίθετο δηλαδή της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung και η Sueddeutsche Zeitung περιορίζονται στην περιγραφή του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, που επικεντρώνεται στην «σκληρή στάση εναντίον του Πούτιν» που ζήτησαν οι υποψήφιοι.

Keywords
Αναζητήσεις
ξενος τυπος
Τυχαία Θέματα