Γραμματόσημα με… τέσσερις τροχούς και πολλά άλογα

Για κάποιους μπορεί να είναι απλά αμερικανιές. Όμως τα Muscle Cars αποτελούν σε κάθε περίπτωση κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ και ήταν οι βασιλιάδες των αμερικανικών δρόμων τη δεκαετία του 60.

Η συνταγή τους ήταν απλούστατη, έως και πρωτόγονη. Παίρνουμε ένα μοντέλο της μεσαίας κατηγορίας, γεμίζουμε τον χώρο κάτω από το μπροστινό καπό με τον μεγαλύτερο κινητήρα που

γίνεται, αφαιρούμε κάθε περιττή πολυτέλεια και εξτρά και ιδού το αποτέλεσμα: ένα ελαφρύ, γρήγορο και –κυρίως- προσιτό μοντέλο!

Η ιδέα μάγεψε τους νεαρούς Αμερικανούς και από αυτήν προέκυψαν μοντέλα, όπως η Pontiac GTO, η Dodge Charger και η Shelby-Mustang. Για εμάς τους Ευρωπαίους δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα, όμως πέραν του Ατλαντικού λατρεύονται ακόμη και σήμερα σαν άγια εικονίσματα.

Διόλου περίεργο λοιπόν, που αποφάσισαν τα αμερικανικά Ταχυδρομεία να εκδώσουν μία νέα σειρά γραμματοσήμων με πέντε θρυλικά Muscle-Cars, μνημεία της αυτοκίνησης τις δεκαετίες του 60 και του 70.

Πρόκειται ουσιαστικά για το τρίτο μέρος της σειράς « America on the Move». Η αρχική εκδόθηκε το 2005 με γραμματόσημα με σπορ αυτοκίνητα των fifties και ακολούθησε το 2008 το δεύτερο μέρος της τριλογίας με μοτίβα κλασικά μοντέλα με χαρακτηριστικά φτερά καρχαρία.

Τα σχέδια των Muscle-Cars στα τελευταία γραμματόσημα προέρχονται από τον ζωγράφο Τομ Φριτζ από την Καλιφόρνια, που ειδικεύεται στον σχεδιασμό αυτοκινήτων. Τα αμερικανικά Ταχυδρομεία διαφημίζουν τη νέα έκδοση στην ιστοσελίδα τους με το σλόγκαν «Freedom, Adventure and Burning Rubber», δηλαδή «Ειρήνη, Περιπέτεια και Καμένο Λάστιχο».

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, που ανεβάσαμε, σε κανένα από τα πέντε γραμματόσημα δεν αναγράφεται η αξία του. Πωλούνται ωστόσο 46 σεντ, όσο κοστίζει δηλαδή στις ΗΠΑ η ταχυδρόμηση απλών επιστολών ή καρτών. Πάνω στα γραμματόσημα υπάρχει όμως τυπωμένη η λέξη Forever. Σύμφωνα με αυτήν, τα συγκεκριμένα γραμματόσημα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για πάντα, ακόμη και αν αυξηθεί το κόστος για τις ταχυδρομικές αποστολές στο μέλλον!

Πηγή: Autoreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα