ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Από το φόβο στην αντίσταση

Η γενική απεργία της περασμένης Τετάρτης ήταν η πρώτη του φθινοπώρου και έγινε την παραμονή της «πολιτικής συμφωνίας» των πολιτικών αρχηγών επί των σκληρών μέτρων.
Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλων της χώρας, ήταν μεγάλες. Δεν ήταν μεγαλειώδεις, δεν ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, αλλά ούτε ήταν απλώς… «αξιοπρεπείς».

Θα περίμενε κανείς, κρίνοντας από τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται προ των πυλών, αλλά και από τις θυσίες ύψους 49

δισ. στις οποίες έχουμε ήδη υποβληθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, περισσότερο κόσμο.

Εντάξει, ως τώρα, η κοινωνία έχει κάνει πολλά: μέσα σε δυόμισι χρόνια και σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ανέτρεψε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της Μεταπολίτευσης. Όμως, έστω και την τελευταία στιγμή, ο φόβος και τα ανακλαστικά δεκαετιών, επικράτησαν. Το τρομοκρατικό δίλημμα ευρώ ή δραχμή και η «απειλή» της χρεοκοπίας προσέφεραν στη ΝΔ μία πύρρειο νίκη και πλέον, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, έχοντας ξεχάσει τις προεκλογικές τους υποσχέσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης», «αποδέσμευσης» και «σταδιακής απαγκίστρωσης», εφαρμόζουν την πολιτική που υπόσχονταν ότι θα αλλάξουν.

Ο φόρος δεν νίκησε –έστω οριακά- μόνο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Είναι ακόμη κυρίαρχος. Οι πολίτες ακόμη φοβούνται τη χρεοκοπία, την έξοδο από το ευρώ, τις χειρότερες μέρες που έρχονται. Όμως, έχει κι ο φόβος τα όριά του. Και μετά, η κοινωνία μπαίνει στην επόμενη φάση: στην αντίσταση.

Τα μέτρα που απεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και επικυρώνουν πολιτικά οι πολιτικοί αρχηγοί, αναμένεται να βαθύνουν την ύφεση, να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους, να εντείνουν τα αδιέξοδα.

Σε λίγους μήνες, μετά την εφαρμογή των μέτρων, η ζοφερή πραγματικότητα θα διαλύσει κάθε αυταπάτη. Θα σβήσει κάθε ίχνος πολιτικής ανοχής προς την κυβέρνηση και τότε, πιθανότατα θα έρθει η ώρα της… επόμενης φάσης. Της αντίστασης.

Ο πολιτικός χρόνος είναι πια πολύ πυκνός και οι πολίτες έχουν υποστεί τα πάνδεινα, δεν έχουν πια υπομονή. Η πτώχευση και η χρεοκοπία έχουν έρθει στη ζωή τους. Προσωπικά, πολλοί ζουν ήδη σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Η συγκέντρωση της Τετάρτης ήταν μεγάλη, θα έρθουν οπωσδήποτε μεγαλύτερες. Όταν τα μέτρα γίνουν απτά στον καθένα, όταν ο φόβος δώσει τη θέση του στην αντίσταση, τότε, θα ζήσουμε άλλες στιγμές. Και όχι μόνο εδώ, όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όσες ευρωπαϊκές χώρες διαλύονται από τη λιτότητα.  Τις σκηνές από τα «προσεχώς» τις είδαμε την Τρίτη στη Μαδρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα