«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Την «πόρτα» των γυναικών χτυπούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που επιβαρύνουν ακόμη και την υγεία των παιδιών, προειδοποιούν οι ειδικοί, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Μύθος αποδεικνύεται η αντίληψη πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις αφορούν μόνο στους άνδρες και τους ηλικιωμένους.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), «ειδικά οι γυναίκες υποεκτιμούν τον κίνδυνο που διατρέχουν», τη στιγμή που σχεδόν οι μισοί από τους 17 εκατομμύρια ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο είναι εκπρόσωποι του γυναικείου

φύλου.

Παράλληλα, η διαβίωση των παιδιών σε ανθυγιεινό περιβάλλον αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στην ενήλικη ζωή τους.

Έτσι, η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες και τα παιδιά βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και στη χώρα μας, με τον κίνδυνο να μετατραπούν σε πανδημία αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξάνουν η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο σάκχαρο, η κακή διατροφή και φυσικά το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη Άσκησης.

Μάλιστα στη χώρα μας η επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού είναι αυξημένη με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας, έντονη είναι η απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό καπνιστών.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, γιατροί του ΕΛΙΚΑΡ, θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα μετρούν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, όλα δωρεάν.

Οι δράσεις αυτές θα λάβουν χώρα στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», του Δήμου Αιγάλεω (9,10 Οκτωβρίου), στην Αίθουσα Δημαρχείου του Δήμου Αμαρουσίου (12,13 Οκτωβρίου) και στην Αίθουσα Δήμου Χολαργού του Δήμου Παπάγου-Χολαργού (16,17 Οκτωβρίου).

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιεί και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Πέρσι 2.350 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και στο 50% των ατόμων συστήθηκε περαιτέρω έλεγχος.

Έτσι και φέτος γιατροί του Ωνασείου θα πραγματοποιούν, έως τις 5 Οκτωβρίου (Δευτέρα-Παρασκευή 8 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι) δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θα δίνονται ενημερωτικά φυλλάδια για την υπέρταση, την χοληστερόλη καθώς και οδηγίες διατροφής.

Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα προσφέρετ

Keywords
Τυχαία Θέματα