ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

«Καίει» την ψήφο των πολιτών

Πολλές αναγνώσεις χωρούν επί της ψήφου των τελευταίων εκλογών. Ωστόσο, κάποια πράγματα δεν αμφισβητούνται. Ναι, οι πολίτες θέλουν να μείνει η χώρα στο ευρώ. Όμως, δε θέλουν να συνεχιστεί η καταστροφική συνταγή. Η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης, της ύφεσης, της ανεργίας. Η συνταγή της χρεοκοπίας.
Όπως φάνηκε από την έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες δεν ήθελαν καθόλου το Μνημόνιο.

Ωστόσο, λίγο η ανασφάλεια περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή, λίγο η εκστρατεία λάσπης της ΝΔ, που προσπαθούσε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την επιστροφή στη δραχμή, τελικά η ΝΔ κατάφερε να καταγάγει μια πύρρειο νίκη, με το χειρότερο ποσοστό που έχει αποσπάσει ποτέ στη μεταπολιτευτική ιστορία της (εξαιρείται το 18,87% των εκλογών της  6ης Μαΐου).

Λόγια του αέρα

Ο Αντώνης Σαμαράς, λοιπόν, εξελέγη με τη σημαία της «επαναδιαπραγμάτευσης». Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προεκλογικά παρουσιάσει 18 σημεία αλλαγής στην οικονομική πολιτική, εκ των οποίων θα διαπραγματευόταν τα 10 και θα υλοποιούσε μονομερώς τα 8. Μάλιστα, τα σημεία αυτά ήταν τέτοια, που αρκετοί «γαλάζιοι», αλλά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ισχυρίζονταν ότι είναι αρκετά προκειμένου η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία να μπουν και πάλι στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Όμως, οι εκλογές τελείωσαν. Και πήραν μαζί τους και τα λόγια του αέρα, που εκστόμιζε σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός της ΝΔ.

Επιστολή υποταγής

Μόλις εχθές, έγινε γνωστή η επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και στους θεσμικούς επικεφαλής της Ε.Ε., καθώς η επέμβαση στην οποία υπεβλήθη δεν του επέτρεπε να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής και να τους τα πει από κοντά. Κι όμως. Με την επιστολή του, ο Αντώνης Σαμαράς τα είπε όλα. Δεν ήταν μια επιστολή για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κάθε άλλο. Ήταν μια δήλωση μνημονιακής νομιμοφροσύνης, μια επιστολή υποταγής. Μία απόδειξη ότι πολύ γρήγορα, πριν καν στεγνώσει το μελάνι με τα «φιλόδοξα» μέτρα της κυβέρνησης που περιγράφονται στο προγραμματικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο Αντώνης Σαμαράς συμμορφούται πλήρως προς τας υποδείξεις. «Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία (sic) του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος», τονίζει ο πρωθυπουργός προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Παρεμπιπτόντως… «τροποποιήσεις»

Επαναδιαπραγμάτευση ήταν και πάει, λοιπόν. Μόλις στην τελευταία παράγραφο της επιστολής του, ο πρωθυπουργός ψελλίζει κάτι για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, αλλά κι αυτό το κάνει… παρεμπιπτόντως. «Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα