ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 5.30 σήμερα το πρωί. Οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση παγώνουν μέχρι τον Οκτώβριο.  Συμφωνία για ενιαία εποπτική αρχή για τις τράπεζες.

Πριν από λίγο, ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως Ισπανία και  Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου των «27», εξελίχθη σε ολονύχτιο θρίλερ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 5 και μισή το πρωί.
Αρχικά, οι πληροφορίες

ήθελαν τις Ισπανία και Ιταλία αν αποσύρουν την υποστήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης 120 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε αρχικά, περιμένοντας από τους εταίρους συγκεκριμένες λύσεις για το απαγορευτικό κόστος δανεισμού των χωρών τους.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ’ ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους, δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ. Πρόσθεσε δε, πως η ευρωζώνη είναι έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξη Τύπου με τον Z. Μπαρόζο μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου, οι συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης παρόλο που όπως είπε η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα. Σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως ανέφερε ο Ολάντ τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών:

Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ από την πλευρά της η Ιταλία θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ιταλία και η Ισπανία συνέδεσαν  τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές, ανακοινώθηκε από τις αντιπροσωπείες τους στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να «βελτιώσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης».

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από τη Σύνοδο ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή ΑΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα