Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές δεν επενδύουν στην Ελλάδα

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία οι εφοπλιστές τόνισαν στον υπουργό Ανάπτυξης ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη να επενδύσουν ναυτιλιακά κεφάλαια στην Ελλάδα, επειδή δεν φαίνεται να έχει γίνουν αποτελεσματικές κινήσεις στη διοίκηση, δεν έχουν απελευθερωθεί τα επαγγέλματα παρά τις εξαγγελίες και δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Μάλιστα ένας εξ αυτών υπογράμμισε με νόημα ότι «ακόμα και μια γκαρσονιέρα να νοικιάσει απαιτείται να πάρει πιστοποιητικό από τον ηλεκτρολόγο», αναδεικνύοντας

τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης απαντώντας στις επικρίσεις παραγόντων της Ευρώπης για τις φοροαπαλλαγές της ελληνικής ναυτιλίας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει για την ναυτιλία πανομοιότυπο φορολογικό καθεστώς με άλλες, εντός και εκτός Ευρώπης, χώρες» και συμπλήρωσε με νόημα: «Αν νομίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες ευνοϊκές ρυθμίσεις ας έρθουν να εγκατασταθούν και οι άλλοι εφοπλιστές στην Ελλάδα». Την ευκαιρία δεν έχασε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος κάλεσε όλους τους εφοπλιστές να φέρουν τα πλοία τους στην ελληνική σημαία και οι ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, υπογραμμίζονται επίσης ότι «η ελληνική ναυτιλία δέχεται μία άνευ προηγουμένου επιθέσεις απίστευτου λαϊκισμού».

Τα στοιχεία της μελέτης

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη για την ελληνική ναυτιλία η μελέτη αναφέρει ότι η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα από 13,4 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, ποσό που υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ. Από την μελέτη αποδεικνύεται ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι η πλέον ανταγωνιστική διεθνώς, καθώς το μέσο λειτουργικό κόστος του ελληνόκτητου πλοίου είναι 23% χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η άμεση συνεισφορά του βασικού ναυτιλιακού κλάδου υπολογίζεται στα 7,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Από αυτά, η ποντοπόρος ναυτιλία έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά, προσφέροντας 6,5 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, ο ελληνικός ναυτιλιακός κλάδος συνεισφέρει έμμεσα, μέσω των υποστηρικτικών υπηρεσιών της ναυτιλίας, 2,3 δισ. ευρώ ενώ 3,4 δισ. ευρώ είναι τα υπολογιζόμενα επαγωγικά οφέλη.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η ελληνική και η ελληνόκτητη ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάλιστα επικεντρώνεται σε πέντε δράσεις:

1. Ένταξη του ναυτιλιακού τομέα στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, όπως π.χ. πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σουηδικής ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά.

2. Απλοποίηση διαδικασιών έναρξης επιχειρήσεων και μείωση γραφειοκρατίας, όπως η Σιγκαπούρη η οποία αντικατέστησε τις αργές και γραφειοκρατικές διοικητικές διαδικασίες με ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαθέσιμο όλο το 24ωρο.

3. Σταθερό και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού που υπάρχει για τη νηολόγηση πλοίων και για την προσέλκυση εγκατάστασης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, όπως η Μάλτα, η οποία παρέχει κίνητρα με στόχο την αύξηση του αριθμού νεότερων πλοίων υπό τη σημαία της, με αποτέλεσμα σήμερα η Μάλτα να έχει το μεγαλύτερο νηολόγιο στην Ευρώπη.

4. Αύξηση εγγραφών σε ναυτικές σχολές με απώτερο σκοπό να ενισχυθεί η απασχόληση των Ελλήνων στη ναυτιλία όπως π.χ. η Αγγλία, η οποία παρέχει οικονομική βοήθεια σε οργανισμούς, οι οποίοι παρέχουν ναυτική εκπαίδευση με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων που επιλέγουν ναυτικές ακαδημίες να διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

5. Αναβάθμιση ποιότητας εκπαίδευσης και δυνατότητα ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως π.χ. οι Φιλιππίνες, οι οποίες αποτελούν το νούμερο ένα έθνος εκπαίδευσης ναυτικών, φροντίζει η ναυτική εκπαίδευση/κατάρτιση να ακολουθεί διεθνή πρότυπα.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η μελέτη, ο ελληνικός ναυτιλιακός κλάδος υπολογίζεται ότι απασχολεί περισσότερα από 165.000 άτομα, δηλαδή το 3,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική ναυτιλία, με εισπράξεις που ανήλθαν σε 12,7 δισ. ευρώ το 2011, κατέχει την πρώτη θέση στο Εμπορικό Ισοζύγιο Υπηρεσιών.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία ηγείται του παγκόσμιου στόλου. Με 3.677 πλοία κατέχει το 16% της παγκόσμιας χωρητικότητας ενώ το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας, ως προς το παγκόσμιο είναι 0,4%, ήτοι 40 φορές μικρότερο από το ποσοστό της ελληνόκτητης ναυτιλίας παγκοσμίως. Οι Ελληνες εφοπλιστές επενδύουν ναυτιλιακά κεφάλαια στους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, οι Κατασκευές, η Τραπεζική, ο Τουρισμός, η Τεχνολογία και το Λιανεμπόριο. Σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων βρίσκεται επίσης και στον τομέα των Ακινήτων. Οι προαναφερθείσες επενδύσεις υποστηρίζουν το ΑΕΠ και την απασχόληση στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι την επιπρόσθετη διαχρονική συνεισφορά του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα όμως, οι Έλληνες εφοπλιστές στηρίζουν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια μέσω των ατομικών τους φιλανθρωπιών, μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών καθώς και μέσω των κοινωφελών τους ιδρυμάτων. Ενδεικτικά παραδείγματα ιδρυμάτων των Ελλήνων εφοπλιστών αποτελούν τα ιδρύματα Ευγενίδου, Λασκαρίδη, Λεμού, Λάτση, Νιάρχου, Πατέρα, Τσάκου, Ωνάση κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα