Η «Ελιά»… ταράζει τη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μην μετάσχει η ΔΗΜΑΡ στις κεντρικές διεργασίες, που -έστω με διαφωνίες- έχει επικυρωθεί από όλα τα αρμόδια όργανα του κόμματος, έχει οδηγήσει στον αυτοαποκλεισμό της ΔΗΜΑΡ από την «Ελιά», για την ώρα τουλάχιστον. Ωστόσο, αρκετά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου δεν κρύβουν τη θετική τους προδιάθεση απέναντι στη νέα

πρωτοβουλία των 58 και, ως εκ τούτου, τη διαφωνία τους με την κεντρική κομματική απόφαση. Μια απόφαση, όμως, που στην ούγια γράφει το όνομα του Φώτη Κουβέλη.

Φόβος

Πάντως, στην Αγίου Κωνσταντίνου παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία. Όχι μόνο διότι την Διακήρυξη των 58 υπέγραψαν και αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ(Ντόρα Τσικαρδάνη, Γεράσιμος Γεωργάτος, Γιάννης Αντωνίου, Σταύρος Λιβαδάς, Μάνος Ματσαγγάνης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιάννης Μπέζος), αλλά και επειδή στο παρασκήνιο θα αναζωπυρωθεί το μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το ποιος θα έχει το… πάνω χέρι στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Εξάλλου, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη… ευλογήσει την Διακήρυξη των 58, ενώ η ΔΗΜΑΡ ως τώρα έχει καταφέρει -στο πεδίο της διεύρυνσης- να συμφωνήσει μόνο με τον Χάρη Καστανίδη και τον… Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα, πολλά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζουν το φόβο, αν η Διακήρυξη των 58 δημιουργήσει μία νέα δυναμική, να… «αναστηθεί» το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΔΗΜΑΡ.

Κρύο-ζέστη

Για το λόγο αυτό, κεντρικά στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση ως προς τη νέα «Ελιά», καθώς ξεκαθαρίζουν μεν ότι η ΔΗΜΑΡ δε συμμετέχει, αλλά διαβεβαιώνουν πως όλες οι διεργασίες που οδηγούν στην ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς ενδιαφέρουν την Αγίου Κωνσταντίνου. Έτσι, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε χθες ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. «Κάθε πρωτοβουλία που εμφανίζεται και συμβαδίζει με μια κατεύθυνση στρατηγικού χαρακτήρα παρουσιάζει ενδιαφέρον για το κόμμα μας», διαβεβαίωσε ο Σπύρος Λυκούδης, υπενθυμίζοντας ότι η ανασυγκρότηση του χώρου «ήταν στρατηγική επιλογή της ΔΗΜΑΡ όχι τώρα, αλλά εδώ και δυο χρόνια». Ωστόσο, δεν έκρυψε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζει ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης τις εν εξελίξει διεργασίες. «Μην αδικήσουμε, όμως, τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της που δεν είναι δύσπιστος στο συγκεκριμένο θέμα συνολικά. Μπορούμε να δούμε τον κ. Κουβέλη να έχει ενστάσεις σε πλευρές αυτής της πορείας, αν θα πάμε έτσι ή αλλιώς», τόνισε με νόημα ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και το στέλεχος του κόμματος Θόδωρος Μαργαρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», αφού εξέφρασε αρκετές ενστάσεις για το περιεχόμενο της Διακήρυξης. «Κάθε πρωτοβουλία διαλόγου στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο κείμενο υπάρχουν ορισμένα πολιτικά κενά. Απουσιάζει μία ουσιαστική κριτική στις ασκούμενες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας καθώς και η αναγκαία αντιπαράθεση από την πλευρά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία με το δόγμα της λιτότητας, το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό μοντέλο και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Επομένως, αυτά είναι κάποια ζητήματα, τα οποία δυσκολεύουν, ως ένα βαθμό, την ουσιαστική πολιτική συνεννόηση για την ανάκαμψη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρίτης.

«Όχι στα μαγαζάκια»

Στον αντίποδα, εμμέσως θετικός εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μέσω της ίδιας συχνότητας, τόνισε ότι δεν τον απασχολούν καθόλου «οι καχύποπτοι άνθρωποι, οι καχυποψίες, ακόμα και οι ιδεοληψίες ή οι εμμονές ορισμένων». «Είναι ένας τεράστιος χώρος ο οποίος πρέπει να εκφραστεί. Είναι ένας χώρος αυτός, ο λεγόμενος της κεντροαριστεράς ή του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή των προοδευτικών δυνάμεων», συνέχισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των 58 προσωπικοτήτων ως «ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα». «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, που “κυοφορείται” εδώ και καιρό, την οποία πήραν κάποιοι άνθρωποι και ξεκινάει ως μια πρόσκληση σε διάλογο, για να βρεθεί ο κοινός τόπος για την συνεργασία ανθρώπων που θέλουν να μεταρρυθμίσουν προς μια προοδευτική κατεύθυνση και να ορίσουν και το πλαίσιο για τις θεσμικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, τις μεγάλες ανατροπές που πρέπει να γίνουν στο τοπίο της Ελλάδας, μακρυά από νεοφιλελευθερισμούς και “αριστερές ιδεοληψίες”», είπε, προσθέτοντας με έμφαση ότι «εδώ πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος».
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την καχυποψία ορισμένων στη ΔΗΜΑΡ για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Ψαριανός δεν έκρυψε τη διαφωνία του: «Δεν θέλω να το σχολιάσω. Καθένας μπορεί να είναι όσο καχύποπτος θέλει. Και μπορεί να κοιτάξει το μικρό του “μαγαζάκι”. Είτε είναι δικός μας, είτε δικός σας, είτε των άλλων. Δεν χρειάζονται πολλά μικρά “μαγαζάκια”», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα