Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο «σκάνδαλο των Ναυπηγείων»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Το θέμα δεν εξαντλήθηκε με την ερώτηση του προέδρου την περασμένη εβδομάδα», υπογραμμίζει με έμφαση στο matrix24.gr κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας ότι η Κουμουνδούρου θα συνεχίζει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί η σύμβαση του 2010, την οποία συνυπέγραψαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,

ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, αντιστοίχως.

Τριπλό στοίχημα

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα των «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» είναι τριπλός: αφενός, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το ήδη τραυματισμένο προφίλ του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν μπορεί να αντέξει άλλη σκανδαλολογία. «Αν μετά την εμπλοκή του στην λίστα Λαγκάρντ, βρεθεί πάλι να απολογείται για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρόκειται για τη χαριστική βολή», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, παραδεχόμενοι ότι στόχος τους είναι «να τελειώνουν» με το ΠΑΣΟΚ. Ή, τουλάχιστον, με το «ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου». Δεύτερον, η συγκεκριμένη υπόθεση έγινε αφορμή να ξεσπάσει κόντρα κορυφής μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Από ένα τέτοιο θέμα αποσταθεροποιήθηκε η κυβέρνηση και αυτό δείχνει ότι η συνοχή του δικομματικού σχήματος κρέμεται από μία κλωστή», προσθέτουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στον τρίτο στόχο, αυτός έχει εσωκομματική στόχευση –και, συγκεκριμένα, στο εσωτερικό της ΝΔ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, εκτιμούν ότι η ανάδειξη των πολιτικών διαφορών εντός της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε απομόνωση και σε εσωκομματική αμφισβήτηση. Εξ ου και το πολιτικό «φλερτ» της Κουμουνδούρου με τους «καραμανλικούς» συνεχίζεται, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη με τη στάση που κράτησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Βουλή, όταν χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την ενδεχόμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. «Τόσο καιρό λέμε ότι ο Σαμαράς είναι επικεφαλής μιας ακροδεξιάς δράκας στο Μαξίμου και πως η ΝΔ δεν έχει σχέση με την ακροδεξιά γραμμή και τη θεωρία των δυο άκρων. Τώρα, επιβεβαιωνόμαστε», τονίζει στο matrix24.gr συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος τις διαφωνίες «καραμανλικών» σε ό,τι αφορά τη θεωρία των δυο άκρων, αλλά και την απροθυμία του κ. Αβραμόπουλου να υπερασπιστεί το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Στοχοποίηση Βενιζέλου

Όπως προαναφέρθηκε, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι μία ακόμη εμπλοκή του ονόματος του Ευάγγελου Βενιζέλου σε σκάνδαλο –ή, τελοσπάντων, σε υπόθεση με οσμή σκανδάλου- θα ήταν η χαριστική βολή για το πολιτικό προφίλ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεσή της προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο» και χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως «τον βασικό ύποπτο για το σκάνδαλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα