Κούρεμα μισθών και συντάξεων κρύβει η κόντρα κυβέρνησης – Τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για πολύμηνες διαπραγματεύσεις βάζοντας «κόκκινες γραμμές» ώστε να αποφευχθούν νέα οριζόντια μέτρα, το «ψαλίδι» όμως δεν θα λείψει.

Η «σύγκρουση» ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές μοιάζει να είναι σκληρή. Η αφετηρία της «κόντρας» ξεκινά από την απαίτηση της τρόικα να ληφθούν νέα

πρόσθετα μέτρα για να κλείσουν οι «τρύπες» του 2014. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το «κενό» μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τη Τρόικα είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι ακόμα και αυτό το «κενό» των 700 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να μην υπάρχει πια, δείχνοντας προς τη μεριά των εσόδων όπου η τάση έχει αντιστραφεί.

Ακόμα και στην περίπτωση που χρειαστούν, πάντως, μέτρα για τη κάλυψη «κενού», η λύση αναζητείται σε διαρθρωτικού τύπου παρεμβάσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Υγεία και πάνω από όλα στη Φορολογική Διοίκηση, από την οποία αναμένονται απτά αποτελέσματα στο πεδίο της φοροδιαφυγής.

Εδώ, όμως ίσως κρύβονται και εκπλήξεις: Πέρα από το πεδίο της φοροδιαφυγής και των αποκρατικοποιήσεων, όπου επί σειρά ετών κανένας φανερός ή «κρυφός» στόχος …δεν επετεύχθη και θα γίνει προσπάθεια και αυτοί οι τομείς να εισφέρουν τον …οβολό τους στην δημοσιονομική προσαρμογή, παρεμβάσεις θα υπάρξουν και σε ενέργειες που δεν απέδωσαν όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση ενός Ενιαίου Μισθολογίου.

Ήδη με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το γενικό λογιστήριο του κράτους ξεκίνησε έλεγχο σε κάθε κωδικό μισθοδοσίας προκειμένου να διαπιστωθούν ακραίες παραβιάσεις του ενιαίου μισθολογίου: Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εντοπιστεί διαφορές στους μισθούς, όπως αυτός απόφοιτου δημοτικού του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει υψηλότερες αποδοχές από υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπ. Εσωτερικών.

Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εξαγγελθεί η μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων στα ανώτατα κλιμάκια, ενώ το κούρεμα θα κυμαίνεται από 5% έως και 20% για μισθούς που ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ με εξαίρεση τις διοικητικές θέσεις ευθύνης και τις θέσεις ειδικών καθηκόντων.

Έστω και «στοχευμένα», λοιπόν, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις αναμένονται παρεμβάσεις, όπως «στοχευμένες» δράσεις θα γίνουν και στο ασφαλιστικό: Ενδεικτικό είναι ότι αναζητείται τρόπος να «κλείσουν» οι τρύπες στον ΟΑΕΕ και δεν αποκλείεται αρκετούς μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» να τους πάρει η … «μπάλα» και να επιβαρυνθούν με εισφορές που δεν τις υπολόγιζαν.

Για παράδειγμα από το «αυτί» και στον ΟΑΕΕ, αναμένεται να μεταφερθούν χιλιάδες επαγγελματίες που ασφαλίζονται βάσει νόμιμης εξαίρεσης στον ΟΓΑ επειδή η έδρα τους είναι βρίσκεται σε περιοχή με πληθυσμό κάτω των 1.000 ή των 2.000 ή των 3.000 κατοίκων.

Επίσης, δεν αποκλείεται να καταργηθεί η δυνατότητα επιλογής ενός και μόνο ταμείου για όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από την 1/1/1993 και μετά: Με το άρθρο αυτό περίπου 28.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουν σε δικές τους επιχειρήσεις και μαγαζιά, αλλά δεν πληρώνουν εισφορά στον ΟΑΕΕ καθώς εμφανίζονται μέσω άλλου εργοδότη ως μισθωτοί με ασφάλιση στο ΙΚΑ και έστω και μια μέρα ασφάλιση το μήνα, αποφεύγοντας τις εισφορές του ΟΑΕΕ.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι εδώ τι θα γίνει με όσους δουλεύουν όντως ως μισθωτοί.

Με την τρόικα πάντως υπάρχουν διαφωνίες και για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015- 2016, που σύμφωνα με τους δανειστές είναι περίπου 4 δισ. ευρώ αλλά και για το χρηματοδοτικό «κενό» 2014- 2015 που υπολογίζεται από τη Τρόικα στα περίπου 11 δισ ευρώ.

Σε αυτό το πεδίο, η Αθήνα επισημαίνει ότι οι δρομολογημένες αποφάσεις για το Χρέος θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα που υπάρχει σήμερα και ως εκ τούτου, οι αποφάσεις δεν μπορούν να μην λάβουν υπόψη αυτή τη παράμετρο.

Αγεφύρωτο παραμένει, επίσης, το χάσμα απόψεων για τη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί την αναδιάρθρωση αναδιάρθρωση τους εν λειτουργία, αλλά η Τρόικα επιμένει στο ότι δεν είναι βιώσιμες και ζητά να μπει «λουκέτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα