Το κλουβί και ο πανδαμάτωρ χρόνος

Δεν υπάρχει άνθρωπος, προικισμένος ή τέλος πάντων με λίγο μυαλό, που να μην διερωτάται ακούγοντας για εγκλήματα, δολοφονίες, οργανώσεις, κλοπές, διαφθορά, σπατάλη δημοσίου χρήματος κτλ : πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι που δικάστηκαν και κατόπιν κλείστηκαν στις φυλακές;

Όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο Πάσσαρης διάγει βίον υπόγειον στη Ρουμανία, διότι το κελί του είναι πολλά μέτρα μέσα στη γη και μόλις που στέκει όρθιος, καταλάβαμε ότι οι Ρουμάνοι δεν αστειεύονται. Αντίθετα μπορούμε να πούμε ότι οι ελληνικές φυλακές έχουν αλλάξει πρόσωπο και κατά κάποιο τρόπο αποσυνδέουν συμβατικά το έγκλημα από

την ποινή φυλακίσεως.

Μπορεί τα παιδιά της 17 Νοέμβρη να πιάστηκαν, να πέρασαν από δίκη και να φυλακίστηκαν, πάντως απ’ ό,τι μαθαίνουμε περνούν ζωή υποφερτή αν όχι χαρισάμενη, καθότι δεν τους λείπει τίποτα: από τους ένδεκα που φυλακίστηκαν μόνο έξη βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, αλλά κι αυτοί παίρνουν άδειες, σαν κανονικοί άνθρωποι. Μόνο οι δύο αρχηγοί, Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας, δεν μιλιούνται διότι μισιούνται από το 2009 καθώς αρχηγοί και ασυμβίβαστοι. Μάλιστα ο Κουφοντίνας είναι αφοσιωμένος στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του και τον ελεύθερο χρόνο του επισκεπτηρίου κάνει φροντιστήριο στον γιο του.

Μια άλλη περίπτωση, εντελώς διαφορετική, καθώς δεν έχει να κάνει με εκτελέσεις, αλλά με το μέγα σκάνδαλο που αναφέρεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δη κρατικού, στοίχισε στον ωραιοπαθή και αμετανόητο Τσοχατζόπουλο είκοσι χρόνια κάθειρξη και στους αποδέλοιπους (και είναι πολλοί…) χορταστικές φυλακίσεις. Ένα είναι το δεδομένο: τα χρήματα που κατεχράσθη ο Τσοχατζόπουλος υπερβαίνουν κατά πολύ τα 35 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς και σε ακίνητα – εξού και το σπίτι της Ακροπόλεως.

Όλοι οι συγγενείς και οι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου έφαγαν καμπάνες την ίδια ώρα που ετοιμάζονταν να βάλουν το χρήμα στο χέρι.

Τρεις γυναίκες (Βασιλική Σταμάτη, η θυγατέρα της Αρετή και η λογίστρια του Ευφροσύνη) έφαγαν κατά σειρά 12 χρόνια η κάθε μία, 13 χρόνια η Λαμπροπούλου, 13 χρόνια ο Σαχπατζίδης και 16 ο Ιωάννης Σμπώκος. Ο μόνος που ξέφυγε από την τιμωρία του νόμου ήταν – ποιός άλλος; – ο εξάδελφος του Άκη Νικόλαος Ζήγρας ο οποίος επέδειξε μεταμέλεια και στο μάκρος της δίκης βοήθησε όσο κανένας άλλος την διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης. Αποτέλεσμα : καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή και παραταύτα πήγε σπίτι του.

Ωστόσο η υπόθεση δεν έκλεισε. Οι μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα υποβρύχια όσο και για τα ρώσικα αντιαρματικά ΤΟR Μ1 καλούν σε ομολογίες περίπου τριάντα εμπλεκομένους ενώ το «μαύρο τσοχατζοπουλικό χρήμα» αναζητείται καθότι δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Όσο για την ποινή του Τσοχατζόπουλου, η αγορά υπολογίζει ότι θα καθαρίσει με την κόπρο του Αυγίου με φυλάκα επτά ή δέκα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα